We zijn jarig vandaag. Exact een jaar geleden verscheen hier ons eerste artikel.
Ik wist niet wat er zou komen toen Joop Hoek april vorig jaar vroeg of ik wilde meedenken over een website. Aan een donker hoektafeltje, na de sangha-bijeenkomst, vertelde hij fluisterend over zijn plannen. “Ik wil een webmagazine met boeddhistisch nieuws. Onafhankelijk, kritisch, open.” Dat klonk niet raar. Ik maak websites en dit mede-sangha-lid had zijn sporen verdiend in de journalistiek. Geen rare combinatie.
Joop Hoek en Maarten Barckhof zijn de geestelijke vaders van het Boeddhistisch Dagblad. Hun ideeën zijn uitgewerkt in het redactiestatuut. En samen kwamen ze op de slogan ‘ontwart en ontwikkelt’. Het rode bolletje touw dat we als logo gebruiken is gefotografeerd door Maarten Barckhof.
Het doek eraf
Toen bleef het enkele weken stil totdat de Dalai Lama kwam in Hoei (Huy). Joop vond dat het juiste moment voor het wegtrekken van het doek dat tot dan over de website had gelegen. We hebben de Pinksterdagen benut om alles in gereedheid te brengen voor een voorzichtige eerste lancering.
Wie vorig jaar googelde op ‘boeddhistisch nieuws’ zag een symposium en een terechte verwijzing naar de Boeddhistische Omroep Stichting, maar geen nieuwssite. Op dit moment staat het Boeddhistisch Dagblad hoog in die zoekresultaten. Dat is geen kwestie geweest van louter het woord ‘nieuws’ toevoegen aan pagina’s, maar ook door externe links die er blijk van gaven onze berichtgeving serieus te nemen. Het is onze oprechte ambitie om een eerlijk nieuws- en opinieplatform te zijn.
Naast de website onderhoud ik ook het Twitter-account en de Facebook-pagina. Beide maken me blij. Op zowel Facebook als Twitter blijken veel mensen interesse te tonen voor wat we daar doen. Cijfers zeggen me niet zoveel; het verschil tussen 50 of 100 of 1000 volgers is nihil als je geen interactie hebt met je lezers. En beide kanalen blijken nuttig om te blijven luisteren naar wat onze lezers vinden. We staan te allen tijde open voor opmerkingen & kritiek. We horen we graag loftuitingen, maar liever horen we hoe we het beter kunnen doen. We zijn wel zo menselijk dat we zelf bepalen wat we met jullie kritiek of opmerkingen doen.
Doe mee
Ik nodig je uit om mee te doen. We zijn een open platform voor boeddhisten van alle gezindten. Dit menen we oprecht. We sluiten hier niemand uit.
Mail ons: redactie@boeddhistischdagblad.nl of gebruik het contactformulier.
Onze uitgangspunten:
- Onafhankelijk:
het Boeddhistisch Dagblad is onafhankelijk. We worden niet gesponsord en draaien tot nu toe op het zweet van onze schrijvers en van Joop en wat technisch vernuft van mij. Beschuldigingen van partijdigheid of van hebzucht kunnen we met een gerust hart naast ons neerleggen.
Als we recensies van boeken publiceren doen we dat zonder last of ruggespraak. Wel zullen we voor het gemak van de lezer een link toevoegen als dat mogelijk is. - Kritisch:
Waar misstanden zijn, moeten die benoemd worden. ‘Qui peccare se nescit corrigi non vult‘. We brengen niet louter feel-good nieuws, maar we willen niemand beschadigen. Dat is een delicate balans die we proberen te vinden. We doen niet aan het bedekken met de mantel der liefde. We verschuilen ons niet achter de stoplap van ‘Juist praten = zwijgen en glimlachen’, maar aan zaniken, zeveren en zeuren hebben we een broertje dood. - Open:
Je mening is welkom. Heb je het idee dat je aspecten mist in onze berichtgeving? Meld het ons. Reacties worden niet vooraf gemodereerd; je kunt hier binnen de grenzen van de beleefdheid en wellevendheid zeggen wat je wilt.
We houden een agenda bij met alle activiteiten op boeddhistisch gebied. Dit is een open agenda die voor iedereen beschikbaar is en eentje die we met zoveel mogelijk mensen willen delen. Als je goede ideeën hebt voor uitbreiding of hergebruik van deze agenda, doe het.
We zoeken samenwerking met andere boeddhistische organisaties. Met Bodhi TV hebben we afgesproken dat ze nieuwsartikelen van ons kunnen overnemen. Ook met andere sites hebben we afspraken over het overnemen van berichten. Zo verbreden we onze en hun horizon.
Wat je kunt doen
- Schrijf
Heeft u een goed idee voor een artikel? Mail ons: redactie@boeddhistischdagblad.nl of gebruik het contactformulier. - Help
Wil je meedenken over de organisatie? Over hoe we dingen beter kunnen doen? Denk mee! We kunnen je hulp gebruiken op gebied van redactie, schrijven, design en organisatie.
Na een jaar Boeddhistisch Dagblad zijn we dankbaar voor je aandacht en alle reacties.
PS: Jessica, we missen je.
Robert Keurntjes zegt
gefeliciteerd jarige(n)!
Anne zegt
gefeliciteerd
Joop Romeijn zegt
In een blog eerder deze week heb ik aandacht besteed aan dit eerste jaar (http://joopromeijn.blogspot.nl/2013/05/een-jaar-boeddhistischdagblad.html ).
Naast m’n waardering – bijvoorbeeld over de reactiemogelijkheden – heb ik ook wel kritiekpunten:
Te veel trivia en te veel onderwerpen die weinig tot niets met het boeddhisme en de beoefening er van te maken hebben;
onvoorzichtigheid in met kommentaarloos letterlijk weergeven van persberichten;
het snel achter zich laten van een onderwerp, weinig ‘nazorg’, weinig na een paar maanden nog eens checken hoe het er mee staat.
Het Boeddhistisch Dagblad is kritisch en geengageerd, zegt ze; en dat is goed ook.
Ze verdient daarom naast felicitaties ook (opbouwende) kritiek.
Tenslotte vind ik, wellicht is dat een persoonlijke smaak, dat de redactieleden lijden aan de merkwaardige behoefte van veel Nederlandse boeddhisten, om aardig gevonden te worden.
kees klomp zegt
gefeliciteerd met de mijlpaal.
John Willemsens zegt
Proficiat!
Nico Schoen zegt
Ik ben erg enthousiast over dat eerste jaar! Ook boeddhisten moeten zich m.i. uitlaten over wat zich op de wereld afspeelt. De onderwerpen vind ik vaak goed gekozen en de artikelen zeer de moeite waard! Ga zo door!
Joop Ha Hoek zegt
Joop R., we willen niet aardig gevonden worden, we zijn gewoon aardig. Onze pen is niet gedoopt in gif, maar in een mettamengsel. We signaleren, zonder te trappen. En zien in iedereen het goede. We kijken naar de daad, niet naar de dader. En zeggen: moge iedereen gelukkig zijn.
Joop Romeijn zegt
Dank je, Joop Ha, voor deze opening voor een gesprek over de Dhamma.
‘Metta’ is de wens tot liefdevolle vriendelijkheid voor anderen. Dat is heel wat anders dan deze (zichzelf wegcijferende)vriendelijkheid van anderen verwachten; en dat is de betekenis van ‘aardig gevonden willen worden‘.
Je gelooft, om een voorbeeld van een recent artikel van je te nemen, de CEO van Monsanto toch niet op z’n mooie blauwe ogen?
Algemener: de mens is inderdaad in staat tot het goede, maar geneigd tot het kwade. In ieder geval vertellen mensen niet altijd de waarheid, als dat niet in hun belang is.
Maar gelukkig kan je ook best onaardige dingen schrijven!
Tom zegt
“voor anderen” is jouw (overgenomen) vertaling Joop R, maar er zijn er meer: “Metta in haar meest pure vorm uit zich in onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum”. Dat houdt dus in: ook voor jezelf. Daarmee wordt de stelling van Joop H. voor mij bevestigd. Opvallend in je manier van reageren is de schijn van het anderen de loef af te willen steken, het per definitie hun ongelijk te willen aantonen. Kritisch zijn is wat anders dan destructief. Duidelijk is wel dat jouw pen niet in een mettamengsel is gedoopt. Maar ja, dit is slechts míjn mening……
Paul van Buuren zegt
Dames, heren ook. Wel op argumenten en niet op de man, alsjeblieft. Dank.
Joop Romeijn zegt
We houden het in de gaten, Paul
En Tom: bedankt voor je aanvulling wat betreft de metta-beoefening.
Verder mis ik een vaardigheid waarin veel Nederlandse boeddhisten juist zo goed zijn: die tot bewonderen en adoreren.
Maar op een ander puntje vergis je je: ik was de eerste die het BD jubileum aandacht schonk (in mijn blog); maar ik deed dat wel op een manier die ik volwassen vind: de positieve kanten benoemen maar ook de verbeterpunten aanstippen.
Tenslotte ben ik niet zo gelukkig met de beeldspraak van ‘de pen in het metta-mengsel‘; de vergelijking wringt, maar misschien ben ik ook wel niet zo goed in metaforen.
Tom zegt
Net wat Joop zegt Paul, we houden er een oogje op! Joop: dank voor je reactie. Ik mis die vaardigheid ook in veel wat ik zie en lees maar net zo goed in mezelf. Ik heb inmiddels mijn pen geschoond met zuiver water en als ik nu schrijf zal het niet meer wringen. Je had daar zeker een punt!
Ik heb weer wat geleerd!
Kees Moerbeek zegt
Uit mijn hart gegrepen en geef deze houding niet op! :-)
Tom zegt
Beste redactie, beste medelezers; van harte gefeliciteerd.
Vooralsnog zou ik zeggen, houd de huidige koers vast. Boeddhist zijn is niet gelijk aan “wereldvreemd” dus allerhande artikelen is juist prima. Dat de “heggeschaar” geslepen klaar moge liggen, maar nimmer gebruikt hoeft te worden! Als er iets is dat ik voor jullie (terug) kan doen, laat het me weten; ik stel me graag ter beschikking!
Marcel Berkien zegt
Van harte proficiat met deze mijlpaal. En blijf ons voorzien van alle nieuws, graag! Misschien het zwaartepunt bij en om het boeddhisme, maar er is méér dat gebeurt.
Hessel Posthuma zegt
Allereerst van harte gefeliciteerd, ik vind het Boeddhistisch Dagblad (BD) een goed initiatief. Het bericht komt echter op een moment dat ik me afvraag of ik me tijdens de zomervakantie niet zal uitschrijven. Om praktische redenen (anders loopt mijn mailbox maar vol en na de vakantie wil ik toch niet alles meer doornemen) en bij wijze van proef (in hoeverre mis ik het BD).
De vraag is mede ingegeven door mijn aarzelingen bij de inhoud van het BD. Het “ontwart en ontwikkelt” mijns inziens niet echt, net zo min als het NRC nog voor licht en vrijheid staat (“lux et libertas”); en net als het NRC is het BD eerder wat onderhoudend, maar meer dan het NRC geeft het BD eigenlijk vooral losse items.
Bij tellingen van het aantal aanhangers van het Boeddhisme in Nederland is wel eens gezegd dat 20% het Theravada Boeddhisme aanhangt, 40% Zen en 40% het Tibetaans Boeddhisme. Ik kan me vergissen, maar naar mijn indruk kom ik vooral nieuws uit de eerste twee groepen tegen en heel weinig uit de derde groep.
Verder sluit de berichtgeving volgens mij vooral aan bij de interesses van Boeddhisten die al wat ouder zijn en die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw met het Boeddhisme kennis hebben gemaakt. En net als op andere internet fora kom ik onder de mensen die reageren vaak dezelfde namen tegen en zij lijken mij doorgaans ook al wat ouder.
Mijn voorstel is om de inhoud die het BD tot nu toe heeft gehad eens tegen het licht te houden van het motto, van de drie ‘bloedgroepen’, en van de interesses van de jongere generaties Boeddhisten. Verder lijkt het me verstandig de kwaliteit van de bijdragen af te wegen tegen het ideaal van openheid. Ik denk dat de huidige openheid de inhoud van het BD kan afvlakken tot het niveau van een willekeurige talkshow op tv. Ik zou dat jammer vinden.
robbie rosmalen zegt
Hartelijk gefeliciteerd. Ik ben erg blij met het BD vooral omdat veel mensen de (internationale) artikelen mbt boeddhistisch nieuws hier in het Nederlands kunnen lezen. Ik ben het wel eens met de opmerking van enkele reageerders dat er teveel artikelen zijn die niet over het boeddhisme gaan en de balans Theravada/Zen/Mahayana-Vajrayana misschien wat verbetert kan worden. Maar dat gezegd, het BD is ook afhankelijk van bijdragen van lezers dus als Mahayana-Vajrayana (Tibetaanse en andere) boeddhisten wat te melden hebben of dingen nieuwswaardig vinden kunnen ze altijd de redactie mailen.
Bonnie zegt
Gefeliciteerd!!!
Connie Franssen zegt
Van harte <3 !
Kees Moerbeek zegt
Van harte, gefeliciteerd met je echt open en opbouwend kritische BD :-)! Een zitter uit de residentie
Carla Burer zegt
Hoi Joop,
Proficiat en ga vooral nog vele jaren door, ondanks wellicht goed bedoelde kritiek !!