Het zeeleven op en rond de zwerfkeien die Greenpeace vier jaar geleden plaatste op de bodem van de Klaverbank in de Noordzee bloeit op. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace afgelopen week deed. Vandaag, dinsdag 12 mei, stort de organisatie opnieuw zwerfkeien op de bodem van het bedreigde gebied in de Noordzee, om zo een vissenparadijs te creëren.
De organisatie onderzocht met duikers, wetenschappers, onderwatercamera’s en sonar de omgeving van de stenen. Greenpeace plaatste ze in 2011 als bescherming tegen bevissing met schadelijke sleepnetten in de op papier beschermde Klaverbank. Tot onvrede van vissers en het betrokken ministerie, dat Greenpeace een dwangsom oplegde – ten onrechte, oordeelde de Raad van State later.
Tijdens duikonderzoek vier jaar terug in het gebied was te zien dat de bodem vooral bestond uit grind waarop weinig leven zat. “In het gebied waar we gedoken hebben nu, zien we een tapijt van uniek koudwaterkoraal, hydroïden en ander leven. De bodembewoning is vele malen rijker als tijdens de eerdere duiken. Veel van het koraal, de Dodemansduim, is vier, hooguit vijf jaar oud” aldus onderzoeker Peter van Bragt, expert op het gebied van de Nederlandse Mariene biodiversiteit.
Volgens Van Bragt ‘is er weinig fantasie nodig’ om te veronderstellen dat de door Greenpeace geplaatste stenen effect hebben. “Voor de ontwikkeling van een rijke fauna is stabiliteit nodig. Beroering van de bodem door sleepnetten verhindert dat. Het veroorzaakt een enorme schade die alleen kan herstellen met rust.”
Greenpeace-campagneleider Pavel Klinckhamers noemt het “bizar dat de Klaverbank, een uniek natuurgebied dat slechts 2,5% van de Nederlandse Noordzee bestrijkt, nog steeds niet door de Nederlandse overheid wordt beschermd.”
Het gebied is weliswaar uitgeroepen tot Natura2000-gebied, maar in de praktijk stelt deze beschermde status niets voor. De maatregelen, die slechts voor delen van de Klaverbank zijn vastgesteld, zijn nog steeds niet ingevoerd. Dat betekent dat zelfs schadelijke bodemsleepnetten ongestoord kunnen huishouden, waarbij het kwetsbare bodemleven in één haal wordt verwoest.
Greenpeace is vandaag begonnen met de aanleg van een ‘vissenparadijs’ in het natuurgebied de Klaverbank in de Noordzee. Uit protest tegen het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen, legt de organisatie een aantal grote zwerfkeien op de zeebodem.
De stenen komen van nature in het gebied voor en hebben ook een belangrijke praktische functie: op stenen, kiezels en grind leven veel planten en dieren. “Een steen leidt tot leven, in tegenstelling tot het politieke beschermingsbeleid, dat leidt vooral tot afzwakking en uitstel. Dit vissenparadijs helpt de zeenatuur lokaal te herstellen na decennia van verwoesting door bodemsleepnetten“ zegt campagneleider Tom Grijsen.
Dit jaar staat het lot van twee nieuwe natuurgebieden op het spel. Den Haag gaat bepalen in hoeverre het Friese Front en de Centrale Oestergronden bescherming krijgen. “Greenpeace kan geen beschermde gebieden instellen waar al het leven volledig met rust gelaten wordt” aldus Grijsen. “Dat kan alleen de overheid en driekwart van de Nederlanders wil dat ook. Bovendien heeft ons land internationaal de verplichting om de biodiversiteit in de Noordzee te herstellen. Wij roepen staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken én de Tweede Kamer daarom op stevige beschermingsmaatregelen te nemen, te beginnen bij de twee gebieden waarover nog dit jaar politieke knopen worden doorgehakt.
Bron Greenpeace.
Paula zegt
We zijn zo vreselijk goed in de natuur te beschadigen, af te breken, te gebruiken en te misbruiken. Het is fijn te lezen dat we ook kunnen helpen met het herstel ervan. Bravo Greenpeace voor deze actie. Hopelijk gaat het snel lukken op (in) zeeën en in oceanen beschermde natuurparken te creëren.