China heeft in een poging om olie en gas te gaan winnen een zeven kilometer diepe schacht geboord in wat genoemd wordt ‘het dak van de wereld’, het Tibetaans Plateau. Het is het diepste boorgat ooit, op een dergelijke extreme hoogte, zo zeggen wetenschappers. Zuurstof is schaars op die hoogte en de technici werken er onder moeilijke omstandigheden. Het diepste gat ooit werd in Kola, in Noordwest-Rusland tot op een diepte van 12,262 meter geboord in de late jaren 1980.
Tot nu hebben de omstandigheden op het plateau- afgelegen, ijle lucht en gebrek aan infrastructuur dit gebied gered van ongecontroleerde exploratie en winning van fossiele brandstoffen en mineralen, zoals elders in het land. Maar de Chinese regering wil de afhankelijkheid van Tibet van olie-import verminderen en financiert binnenlands wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwste project is gehuld in geheimzinnigheid. Professor Li Haibing, een onderzoeker aan de Chinese Academie van geologische wetenschappen, wil zelfs de juiste locatie niet onthullen en weigert iets te zeggen over de bedrijven die bezig zijn met de winning van olie en gas. In dit gebied.
China is in het algemeen schaars met het verstrekken van informatie over de exploitatie van natuurlijke rijkdommen in Tibet vanwege de gevoeligheid in de regio, met een flink aantal politieke en religieuze conflicten. De twee grootste staatsbedrijven op het gebied van exploratie van olie en gas, China National Petroleum Corporation (CNPC) en China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec), willen dan ook niet reageren op het nieuws van de nieuwe boorschacht.
Maar informatie op hun websites geeft aan dat beide bedrijven in deze regio al bijna twintig jaar actief zijn. CNPC begon met het verkennen van de Qiangtang Bassin in Centraal-Tibet in 1995, een gebied met een oliereserve van meer dan 70 miljard vaten. In 1997 begon Sinopec met de voorbereiding van het exploreren van een gebied in in Nagqu. Professor Li zegt dat de centrale regering in China bezig is met plannen om nog dieper te boren in Tibet, meer dan tien kilometer. Vorig jaar augustus deelde de geologische dienst van China mee dat in de Tibetaanse regio enorme olie- en aardgasvelden liggen.
Het Tibetaans Plateau is een van de laatste ongerepte gebieden in de wereld.
Bron BNN
Yolanda van den Berg zegt
Zo triest dat dit prachtige gebied zo verkracht wordt