Het boeddhistische koninkrijk Bhutan in de Himalaya staat bekend om het feit dat het de prioriteit geeft aan het Bruto Nationaal Geluk boven de winstgedreven activiteiten van ongebreideld kapitalisme. Daarbij hoort ook de zorg voor flora en fauna, met name voor bedreigde tijgers in dat land.

Twee van de nationale parken van Bhutan zijn deze maand onderscheiden met de certificering van Conservation Assurance Tiger Standards (CA |TS) als erkenning voor het succes van hun activiteiten in dit gebied. De standaard geeft aan dat de twee parken voldoen aan de strenge criteria die aantonen dat de twee parken de hoogste wereldwijde operationele normen voor tijgerbescherming hebben bereikt. CA|TS is een initiatief waarbij 13 landen, waaronder Bhutan, betrokken zijn en dat tot doel heeft om de wereldwijde populatie wilde tijgers tegen 2022 (het jaar van de tijger) te verdubbelen van het niveau van 2010 tot meer dan 6.000 dieren. In 2016 werd de wereldpopulatie wilde tijgers geschat op 3.890, vergeleken met een geschatte 100.000 aan het begin van de 20e eeuw.

Studies hebben aangetoond dat, ondanks het recente succes in het vermeerderen van het aantal tijgers, de afname van het aantal in beschermde gebieden een groot risico blijft, in het bijzonder als gevolg van het verlies van leefgebied en het doden van tijgers voor bushmeat, trofeeën, traditionele medicijnen en andere illegale activiteiten door stropers.

In 2015 werd de wilde tijgerpopulatie van Bhutan geschat op 103. Uit door natuurbeschermers verzamelde gegevens blijkt dat de tijgerpopulatie in het Himalaya-koninkrijk langzaam groeit. De groei is voor een groot deel te danken is aan de grensoverschrijdende samenwerking met India en aan bewustwordingsinitiatieven van de boeren om de stropers en het behoud van hun leefomgeving tegen te gaan. Het behoud van tijgers wordt ook beschouwd als een barometer voor de gezondheid van het grotere ecosysteem, aangezien een gezonde tijgerpopulatie helpt om een natuurlijke controle te houden op het aantal herbivoren.

CA|TS, dat in 2013 werd opgericht, is een accreditatiesysteem voor het beheer van het behoud van de tijger, met 17 elementen en bijbehorende criteria, dat bedoeld is om de groei van tijgerbeschermingsgebieden aan te moedigen om te voldoen aan de internationale normen voor effectief tijgerbehoud op de lange termijn. De implementatie van deze normen helpt ervoor te zorgen dat habitats effectief worden beschermd, beheerd en ecologisch verbonden om levensvatbare tijgerpopulaties in stand te houden.

Bron BNN.

 

 

 

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk