De Schotse rechtbank heeft een tijdelijk verbod toegekend op toekomstige protesten van Greenpeace International en Greenpeace Nederland in de buurt van of op de olieplatforms van Shell in het Brent olieveld. Shell spande een rechtszaak aan na een veilig en vreedzaam protest van Greenpeace in oktober tegen de plannen van Shell om delen van vier oude olieplatforms in de Noordzee te laten staan. In de opslagtanks van drie van de platforms zit nog meer dan 11.000 ton olie, die volgens Greenpeace uiteindelijk in zee terecht zal komen.
Meike Rijksen, campagneleider voor Greenpeace Nederland: “Dit is een tegenslag, maar iedereen begrijpt dat de echte zorg de plannen van Shell zijn om 11.000 ton olie in de Noordzee te dumpen. Daar zullen wij samen met experts en overheden tegen blijven strijden. Greenpeace heeft bijna 50 jaar ervaring met veilig en vreedzaam protest. Niemand krijgt ons stil, ook Shell niet.”
Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International: “Op dit moment wachten we op de schriftelijke uitspraak. Vervolgens moeten we deze grondig analyseren voordat we een besluit nemen over een eventueel beroep. Greenpeace zal in ieder geval blijven strijden voor het recht om vervuilende bedrijven door middel van veilig en vreedzaam protest ter verantwoording te roepen.”
Op 14 en 15 oktober beklommen actievoerders de Brent Alpha en Bravo en hingen spandoeken op met de tekst: ‘Shell, clean up your mess!’ en ‘Stop Ocean Pollution’. Ook schilderden ze de woorden ‘toxic waste’ op een van de platforms. Op donderdag 28 november verdedigden Greenpeace International en Greenpeace Nederland het recht op veilig en vreedzaam protest voor de Schotse rechter.
In 1998 zijn alle leden van de OSPAR-commissie het eens geworden over een verbod op het storten van installaties en platforms in de Noordoost-Atlantische Oceaan. Shell heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk om een ontheffing verzocht. Greenpeace staat niet alleen in haar zorgen. Zowel de Nederlandse regering als de Duitse regering zijn na onafhankelijk onderzoek tot de conclusie gekomen dat de studie van Shell naar het opruimen van de platforms ontoereikend is.