De overheid besluit binnenkort over een nieuwe vergunning voor gasboringen onder de Waddenzee. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers die extreem bezorgd zijn over de klimaat- en ecologische crisis, roept de overheid op om die vergunning niet te verlenen.
Om deze oproep kracht bij te zetten hebben vijf wetenschappers van Scientist Rebellion vanmiddag wetenschappelijke artikelen op de ramen van het ministerie van EZK geplakt. Vier andere wetenschappers hielden spandoeken vast waarop stond ‘Gas in de Waddenzee? Nee!’ en ‘Stop de Fossiele Waanzin’.
Deze actie komt slechts een maand na een Scientist Rebellion demonstratie tegen dit gaswinning project bij EZK en na een brief waarin wetenschappers en academici, waaronder deskundigen op het gebied van de Waddenzee, minister Van der Wal (natuur en stikstof), staatssecretaris Vijlbrief (mijnbouw) en minister Rob Jetten (klimaat en energie) waarschuwen dat het verlenen van vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee een groot milieurisico vormt voor dit UNESCO Werelderfgoed. De brief herhaalde de oproep van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) de vergunning niet te verlenen. Ook benoemde de brief het onafhankelijke juridische advies van de Waddenacademie dat een vergunning in strijd is met de Natura 2000-richtlijnen.
De Waddenzee is werelderfgoed dat door de overheid beschermd moet worden, niet beschadigd. Door het boren naar gas onder de Waddenzee zakt de zeebodem terwijl het verbranden van gas weer bijdraagt aan de verdere stijging van de zeespiegel. Doordat het wad dan niet meer droogvalt, wordt een cruciaal ecosysteem bedreigd waar vele vogelsoorten van afhankelijk zijn.
‘Afgezien van de ecologische schade, is het aanboren van nieuwe fossiele brandstoffen een misdaad tegen de menselijkheid, omdat klimaatrampen vooral landen raken die weinig schuld hebben aan de opwarming van de aarde. In plaats van het ontwikkelen van nieuwe fossiele infrastructuur moeten we investeren in lange-termijn oplossingen die ons zo snel mogelijk onafhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Als we bereid zijn om te boren onder de Waddenzee, waar gaat dit dan stoppen?’, zegt woordvoerder bij deze demonstratie, Dr. Marjan Smeulders, onderzoeker microbiologie aan de Radboud Universiteit, die vandaag wetenschappelijke artikelen op de ramen van de EZK ministerie heeft geplakt.
Dr. Guus Dix, universitair docent wetenschapssociologie aan de Universiteit Twente, en ook een woordvoerder voor deze demonstratie: ‘Wij eisen dat de overheid geen nieuwe vergunning afgeeft voor het boren naar gas in de Waddenzee. Dat gas gaat ons niet warm houden deze winter aangezien het pas jaren later kan worden opgepompt; het bedreigt een natuurgebied dat voor mens en dier van onschatbare waarde is; én het gaat in tegen de oproep van de VN en het Internationaal Energie Agentschap om geen nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen te bouwen.’