Greenpeace zegt versteld te staan van het onvermogen van de Antarctic Ocean Commission (CCAMLR) om van de Weddell Sea een groot Antarctisch beschermd natuurgebied te maken. Het plan om dit te realiseren werd gesteund door 22 van de 25 leden van de Commissie en bijna 3 miljoen mensen wereldwijd, maar sneuvelde uiteindelijk alsnog. Greenpeace voerde de afgelopen tijd een wereldwijde campagne om het gebied te beschermen.

Andy Palmen, campagneleider biodiversiteit bij Greenpeace: “Dit was een historische kans om de Weddell Sea te beschermen. En daarmee de prachtige natuur, de walvissen en pinguïns te beschermen tegen de opkomende industriële visserij. Vooral de delegaties uit China, Noorwegen en Rusland hebben bij ons kwaad bloed gezet. Die stelden alles in het werk om een constructieve discussie over Antarctica te blokkeren”.

Enig lichtpunt is dat enkele kleine kwetsbare mariene ecosystemen die Greenpeace op haar recente expeditie heeft geïdentificeerd, wel werden goedgekeurd voor bescherming.

Greenpeace’ Bescherm de Zuidpoolzee- campaign heeft sinds januari 2018:

  • Een baanbrekende drie maanden durende onderzoeksexpeditie naar Antarctica ondernomen
  • Kreeg steun van 2,7 miljoen petitie-ondertekenaars wereldwijd
  • Nieuwe kwetsbare mariene ecosystemen op de Antarctische zeebodem ontdekt die nu lokale bescherming zullen krijgen
  • De aanwezigheid van plastic vervuiling en gevaarlijke chemicaliën geopenbaard in Antarctische wateren en sneeuw
  • De steun van bijna de gehele krillvisserij verkregen (85% van de totale Antarctische vangst) – de primaire industrie in de Antarctische wateren – om vrijwillig hun visserij te beperken in belangrijke gevoelige ecosystemen zoals pinguïnkolonies, en om de roep om een netwerk van oceaanheiligdommen te steunen in de Antarctische wateren
  • Oscar-winnende acteur Javier Bardem meegenomen naar de Antarctische zeebodem in een onderzoeksonderzeeër , evenals acteurs Alison Sudol en David Harbour, en de Chinese beroemdheid Wang Yuheng, als onderdeel van de 80+ selectie van Antarctische ambassadeurs van Greenpeace.

Bron Greenpeace.

Categorieën: Natuur, Politiek, Milieu
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk