Er is een formele klacht ingediend bij het Gerechtshof Den Haag, sector strafrecht, over het niet-vervolgen van vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door zes Nederlands-Israëlische leden van de Israel Defense Forces (IDF).
De klacht werd ingediend namens de March 30 Movement, en vertegenwoordigt individuen Huda S. (inwoner van Gaza, Dyab Abou Jahjah voorzitter van de March 30 Movement, en Haroon Raza (advocaat).
Deze rechtszaak vecht de beslissing aan van het Nederlandse Openbaar Ministerie om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen zes Nederlands-Israëlische IDF-soldaten, ondanks substantiële beschuldigingen van hun betrokkenheid bij volgens March 30 Movement ernstige schendingen van internationaal humanitair en strafrecht tijdens recente militaire operaties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever in de periode van 7 oktober 2023 tot februari 2024.
De aanklachten richten zich op acties waaronder, maar niet beperkt tot, het gebruik van uithongering als oorlogsmethode, gedwongen verplaatsing van bevolkingen en uitgebreide niet-discriminerende aanvallen die leiden tot buitensporige burgerslachtoffers – acties die mogelijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vormen volgens het internationaal recht.
Raza, die optreedt als wettelijk vertegenwoordiger, verklaart: ‘Het verzuim van de Nederlandse autoriteiten om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar deze zaken, ondanks overtuigend bewijs en de ernstige aard van de beschuldigingen, is een veronachtzaming van de verplichtingen van Nederland onder internationaal recht.’
Deze klacht onderstreept volgens March 30 Movement de dringende noodzaak van een grondig juridisch onderzoek en het afleggen van verantwoording voor alle Nederlandse staatsburgers die betrokken zijn bij buitenlandse militaire inzet die in strijd is met internationale humanitaire en strafrechtelijke normen. De aanklagers willen gerechtigheid voor de slachtoffers van deze vermeende wreedheden en eisen een herbeoordeling van de zaak door de bevoegde juridische autoriteiten om ervoor te zorgen dat de internationale rechtsnormen worden nageleefd.