Vandaag publiceerde het Rathenau Instituut nieuwe cijfers over hoe het gesteld is met ons vertrouwen in de wetenschap. Dit vertrouwen blijkt met een 7,5 onverminderd hoog, maar het instituut constateert tevens een groeiende kloof tussen mensen met een hoog en laag vertrouwen. Een belangrijke factor die onder meer in verband wordt gebracht met een lager vertrouwen: onderzoek dat door derden wordt gebruikt. Het blijkt dat mensen weinig vertrouwen hebben in wetenschap wanneer er andere partijen bij betrokken zijn. Een alarmerende constatering, aldus voedselwaakhond foodwatch.
Foodwatch deed recent een verkenning over onafhankelijke voedselwetenschap en constateert verschillende voorbeelden van inmenging door voedselbedrijven in de wetenschap. Regelmatig spannen de voedsel- en agro-industrie wetenschappers voor hun karretje om hun commerciële belangen te dienen. ‘We hebben onafhankelijk voedselwetenschap nodig om ons wegwijs te maken in het woud van des- en misinformatie over voedsel op sociale media en voor onze gezondheid en het klimaat,’ aldus foodwatch-campaigner Juke Fluitsma,‘ Voedselwetenschappers zijn zich nog altijd niet voldoende bewust van de invloed van sponsoring door de voedselindustrie. Dit schaadt de wetenschap en ondermijnt ons vertrouwen.’
Foodwatch roept dan ook wetenschappers, overheid en voedselindustrie op om harder te werken aan onafhankelijk voedselonderzoek. In het manifest Stop de uitverkoop van de wetenschap pleit de organisatie onder meer voor een einde aan de bezuinigingen op wetenschap; een onafhankelijk fonds voor voedselonderzoek en meer aandacht voor de Nationale Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit in het hoger onderwijs. ‘We hebben wetenschap nodig, geen marketing,’ aldus Fluitsma, ‘alleen zo houden we het vertrouwen in onze voedselwetenschappers hoog.’
Geef een reactie