Milieudefensie begint een nieuwe Klimaatzaak tegen Shell. Deze gaat over nieuwe olie- en gasvelden, zo maakte directeur Donald Pols dinsdag bekend op een persconferentie. Tegelijkertijd publiceert Milieudefensie een samen met Global Witness uitgevoerd onderzoek waaruit blijkt dat Shell nog 700 olie- en gasvelden in de pijplijn heeft, waardoor de uitstoot van Shell blijft groeien. Pols: “In een tijd waarin de klimaatcrisis blijft voortrazen door toedoen van bedrijven als Shell, is elk nieuw olie- of gasveld er één te veel. Daarom stappen we opnieuw naar de rechter.”
Het is voor het eerst dat er op deze schaal een Klimaatzaak over olie- en gasvelden wordt gestart. Pols: “Deze Klimaatzaak voorkomt dat we voor elk nieuw veld afzonderlijk naar de rechter moeten. Dat duurt veel te lang. Op deze manier kunnen alle nieuwe velden van Shell in één klap verboden worden.”
In november 2024* zei de rechter in de uitspraak in het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell dat nieuwe olie- en gasprojecten ‘op gespannen voet’ met internationale klimaatafspraken kunnen staan. Pols: “Voor ons reden om de handschoen op te nemen en Shell opnieuw voor de rechter te dagen. We kunnen niet afwachten terwijl Shell op fossiele voet doorgaat. Shell blijft volop inzetten op nieuwe olie- en gasvelden, ondanks waarschuwingen van wetenschappers dat dit desastreuze gevolgen heeft. Dit moment is cruciaal om de klimaatcrisis te remmen.”
Sinds de uitspraak in de Klimaatzaak tegen Shell in 2021, waarin de rechter voor het eerst oordeelde dat Shell een verplichting heeft om zijn totale uitstoot te verminderen, heeft het bedrijf besloten te investeren in 32 nieuwe olie- en gasvelden. In november 2024 oordeelde het Gerechtshof ook in hoger beroep dat Shell een verplichting heeft om zijn uitstoot te verminderen. Pols: “Maar Shell blijft doodleuk boren naar meer olie en gas en brengt zo mensenlevens in gevaar.”
700 nieuwe velden
Het onderzoek naar de nieuwe olie- en gasplannen van Shell heeft Milieudefensie samen met onderzoekscollectief Global Witness uitgevoerd. Het is een inventarisatie van de onafhankelijke Rystad Energy-database. Daaruit blijkt dat Shell nog 700 nieuwe olie- en gasprojecten in de pijplijn heeft.
Als Shell zijn huidige plannen uitvoert, is de uitstoot in de productietak in 2030 zelfs hoger dan in 2022. En dat terwijl de uitstoot van het bedrijf juist drastisch omlaag moet om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Als Shell stopt met nieuwe olie- en gasontwikkeling na april 2025, dan zou dit 5,2 miljard ton CO₂-uitstoot kunnen voorkomen. Dat is 36 keer de jaarlijkse uitstoot van Nederland. “Dit laat zien dat deze zaak enorme klimaatwinst kan opleveren”, zegt advocaat Roger Cox van Paulussen Advocaten, die Milieudefensie ook in deze Klimaatzaak bijstaat.
Cox benadrukt dat de nieuwe Klimaatzaak juridisch ook kansrijk is: “Alle belangrijke institutionele en wetenschappelijke bronnen wijzen dezelfde kant op: er is geen ruimte voor nieuwe olie- en gasvelden. Bij een goede klimaataanpak – waarbij we vol op hernieuwbare energie inzetten – zijn nieuwe velden bovendien overbodig. De wereld kan dan ruimschoots toe met de productie uit bestaande olie- en gasvelden.”
Winnie Oussoren (22), voorzitter van Milieudefensie Jong: “Wereldleiders doen veel te weinig om de klimaatcrisis te stoppen en grote vervuilende bedrijven als Shell hebben alleen oog voor miljardenwinsten. Gelukkig komen grote vervuilers in de rechtbank niet weg met loze groene beloftes. Het is simpel: Shell moet stoppen met het in gevaar brengen van mensen nu en in de toekomst. Stoppen met het ontwikkelen en aanboren van nieuwe olie- en gasvelden is daarin een onmisbare stap.”
Naast het stoppen van nieuwe olie- en gasvelden bevat de nieuwe Klimaatzaak ook de eis dat Shell concrete doelen stelt om zijn uitstoot stap-voor-stap te verminderen tussen 2030 en 2050. Op dit moment heeft Shell die doelen niet. Dat is zorgelijk, want Shell focust in toenemende mate op de productie van gas en investeert steeds minder in zonne- en windenergie.
Geef een reactie