Wie de media volgt kan niet veel vertrouwen hebben in de toekomst. Oorlog en geweld worden steeds dreigender, armoede neemt toe en de politieke vooruitzichten worden steeds minder voorspelbaar. De vluchtelingen vormen een groot probleem en de religieuze spanningen zijn vaak angstwekkend. Deze factoren werken verlammend op nieuwe initiatieven.

Toch gebeuren er ook veel goede en mooie dingen, vaak kleinschalig en onopvallend. Die vinden we niet in de media, want het is geen nieuws. Het zijn vaak heel ontroerende verhalen van diepe menselijkheid en zorg, waar je stil van wordt en die je energie geven.

“Het gaat erom het leven plezierig te maken voor elkaar. Daar zijn vooral kinderen gevoelig voor, want plezier hebben in het leven is voor een kind de belangrijkste spirituele kracht om te overleven.”

Dat liefdevolle werk doen allerlei mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. Grootschalige zorg vervalt gemakkelijk in abstracties die niet werkbaar zijn, maar persoonlijke aandacht is voor iedereen weggelegd. Onderwijskrachten die met liefde hulpeloze kinderen verzorgen, kinderen die gehandicapte kinderen helpen, gezinnen die een vluchteling op sleeptouw nemen, vrijwilligers die zich inzetten voor voedselpakketten.

Angst werkt verlammend maar plezier schept energie. Het gaat erom het leven plezierig te maken voor elkaar. Daar zijn vooral kinderen gevoelig voor, want plezier hebben in het leven is voor een kind de belangrijkste spirituele kracht om te overleven.

Kinderen die door vechtscheidingen, als vluchtelingen of door terreur mensonvriendelijke opgroeien, hebben geen plezier meer in het leven en raken gemakkelijk getraumatiseerd. Ze ontwikkelen haatdragende karakters en kunnen zelfs terroristen worden.

Iedereen is in staat om een kind plezier te geven. Dat is de rijkste spirituele ervaring waar iedereen, ongeacht diens religieuze achtergrond, aan kan bijdragen. Kinderen die plezier hebben in hun leven vormen de rijkdom van onze toekomst.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Geluk Tags: kinderen en toekomst 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu