Waartoe dient de levensreis? Is de levensreis een ontdekkingsweg, een heldenreis op zich? Staat een mens in zijn leven meermalen voor de uitdaging om heldenstappen te zetten en gehoor te geven aan oproepen om onbekende paden te verkennen, buiten en binnen zichzelf? Zijn er patronen te herkennen in dergelijke ontdekkingsreizen, en waar word je dan mee geconfronteerd en waar toe uitgedaagd?
Joseph Campbell literatuurwetenschapper (1904-1987) en groot kenner van heldenverhalen en de psychologie ervan, ontdekte dat…’de stap naar het onbekende leidt naar verborgen delen van je bewustzijn. Je wordt geconfronteerd met angst, pijn, verdriet, boosheid en andere emoties die je ontwikkeling blokkeren. Bijna altijd vraagt de confrontatie met het onbekende om het sterven van de oude ego-persoonlijkheid en om het loslaten van overtuigingen en denkpatronen die je belemmeren om voluit en vrij te leven en op een waarachtige wijze van betekenis te zijn voor de gemeenschap’. Campbell heeft zich diepgaand laten inspireren door Carl C. Jung (1875-1961), door diens visie dat het individuatieproces een heldenverhaal is en door diens zienswijze dat de levensreis bedoeld is om te worden wie je bent.
Aansluitend bij dit soort thema’s schreef Wouter ter Braake een spirituele roman: Arthur’s Pelgrimage. Het is een verhaal over een gejaagde en gefrustreerde man. Een levenscrisis onthult een fundamenteel gat in zijn ziel. Een gat mede uitgehold door levenspijnen en jeugdtrauma’s. In Arthur herkennen we de door succes en materie gedreven westers mens. Het verhaal van Arthur beschrijft een ontdekkingsreis langs voor hem vreemde steden en verre streken en tegelijkertijd een innerlijke ontdekkingsreis. Deze innerlijke ontdekkingsreis leert Arthur om pijn in de ogen te kijken en vragen te stellen over het zijn an sich. In contacten met uiteenlopende mensen, enkele leermeesters en in dromen en visioenen vindt hij stukje bij beetje antwoorden op existentiële vragen.
Het is een verhaal over alledaagse worstelingen met het leven. Het verhaal vertelt hoe psychologie in combinatie met spirituele ontdekkingen de ziel tot rust kan brengen. En in die rust leert Arthur dat er achter de zichtbare wereld een andere werkelijkheid verscholen gaat.
Wouter ter Braake is verhalenverteller, schrijver en dichter. Hij wil onderhoudend zijn, zeker. Zijn diepste drijfveer is om essenties achter gebeurtenissen en ontwikkelingen bloot te leggen. Hij beschrijft onder andere in romanvorm levensverhalen. Zijn vertellingen zijn geen opsommingen van feitelijkheden en data. Aan zijn vertellingen voegt hij nieuwe inzichten en verrassende gezichtspunten toe, of beter gezegd, hij brengt inzichten en gezichtspunten aan het licht die voorheen verborgen bleven in de sluiers van het onderbewuste. Zijn verhalen en zijn gedichten brengen op een herkenbare wijze psychologische en spirituele inzichten.
Eerder verschenen bij Van Warven boeken van Ter Braake:
- ‘Dichter bij de Ziel. Poëtische mijmeringen’
- ‘Annigje Opdevelde. De helende kracht van verhalen’
- Het E-book ‘Zinvol ouder worden, zin in oud zijn’.
- Locatie: Blok0180, Haarspitswei 9, Barendrecht.
- Inloop: vanaf 13.45 uur, start om 14.15 uur. Einde programma rond 16.00 uur met nazit tot 17.00 uur.