De natuur staat onder zware druk. Wetenschappelijke rapporten stellen dat de biodiversiteit onder andere door intensieve monocultuur, ontbossing en klimaatverandering dramatisch is afgenomen en dat deze daling de komende jaren zal doorzetten. De afname van soorten is voer voor discussies aan talkshowtafels en op opiniepagina’s in kranten. Toch rijzen er ook vragen, zoals: Moet iedere vogelsoort wel worden beschermd? En moet dat tegen iedere prijs?
In dit prikkelende essay zoekt Fred Wouters, oud-directeur van Vogelbescherming Nederland, al schrijvende naar antwoorden op deze en andere uiterst complexe en gevoelige vraagstukken. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden uit zijn periode als directeur. Eén daarvan beschrijft de weerbarstige en tumultueuze kwestie van het wel of niet ontpolderen van de Hedwigepolder. Op 25 oktober 2022, net na het starten van het drukproces van dit essay, is deze polder na 26 jaar strijd ontpolderd en terug gegeven aan de natuur.
Fred Wouters analyseert de problemen, bestudeert politieke besluiten en de laatste wetenschappelijke inzichten en praat vooral met heel veel betrokkenen uit het hele land. Het resultaat is een even gedurfd als urgent essay waarin Wouters ook het handelen van Vogelbescherming Nederland zelf onder de loep neemt. Hij heeft veel ervaring in de nationale en internationale natuurbescherming en was tot 2022 directeur van Vogelbescherming Nederland.