Uit een nieuwe studie blijkt dat energie uit biomassa oerbos en dierenleven schaadt. De voltallige Nederlandse milieubeweging loopt weg van de landelijke overlegtafel. Doel van dit overleg was: zorgen dat biomassa, een omstreden energiebron, in Nederland alleen gewonnen wordt uit resthout of duurzame biomassaoogst, zonder kaalkap van bos. Hun oproep is: stop met de verbranding van biomassa, want het streven om alleen verantwoord hout te gebruiken faalt.
Een nieuwe studie laat zien dat dit doel niet wordt gehaald. Daarin zet de gerenommeerde stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) nauwgezet uiteen hoe de oogst van houtpellets, gemaakt van verhakkelende takken en boomstronken, in Estland verloopt. Dat is zeer relevant, omdat Estland naast Canada en de VS de belangrijkste leverancier van hout aan energiecentrales Nederland is – eigen hout heeft Nederland slechts beperkt.
De oogst van biomassahout in Estland is een aanslag op de lokale natuur en het dierenleven. Oerbos van honderden jaren oude dennenbomen werd gekapt, aldus SOMO. Ook belangrijke herdenkingsbomen werden geveld. Het adviesbureau DNV GL becijferde in 2019 dat het verbranden van houtkorrels op de korte termijn leidt tot een hogere uitstoot van broeikasgas (CO2) dan het verbranden van steenkool of aardgas.
Eppo zegt
Er wordt beweerd dat er in Estland oerbossen zouden worden gekapt die gebruikt worden om pellets te produceren voor de Nederlandse kolencentrales. Studies van anderen, onder meer het Nederlandse ministerie, hebben daar geen enkel bewijs voor gevonden. Zie ook de statistiek van Eurostat: de houtvoorraad in Estland groeit gestaag.
G.J. Smeets zegt
Zo is het maar net, Eppo.
Europese bossen, inclusief in Estland, zijn nooit zo omvangrijk geweest als de afgelopen – pak ‘m beet – 50 jaar. Overigens: In Estland bestaan geen oerbossen, zoals nergens in Europa.