De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de stichting Varkens in Nood in het gelijk gesteld en geoordeeld dat VION (slachterijen en vleesverwerking) in een video over het slachtproces de consument essentiële informatie onthoudt en daardoor een onvolledig en te rooskleurig beeld schetst. Dit is in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. VION wordt gesommeerd niet meer op deze wijze reclame te maken.

Varkens in Nood vindt het op zichzelf een goede zaak dat VION in een video het hele slachtproces laat zien, maar dan moet ook alles getoond worden. Dus zeker ook het verdoven van de varkens met het pijnlijke CO2 gas, dat ernstige ademnood veroorzaakt. In de getoonde transparantievideo op de website van VION werd dit voor de varkens cruciale gedeelte juist weggelaten.

Tegen deze misleiding diende Varkens in Nood een klacht in bij de RCC, die de stichting voor honderd procent in het gelijk stelt. VION heeft inmiddels de video van de website verwijderd. Varkens in Nood hoopt dat er een aangepaste versie voor terug komt, waarin beeldmateriaal van de verdoving is opgenomen.

VION Holding N.V. is een internationaal opererend Nederlands bedrijf dat vooral slachterijen vleesverwerkende bedrijven exploiteert voor varkens- en rundvlees. Het hoofdkantoor is gevestigd te Boxtel.

Het bedrijf levert haar producten aan horecabedrijven en cateraars en exporteert. VION is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Het bestaat uit drie divisies: Pork, Beef en Food Service. Het bedrijf telt ruim 11.500 medewerkers en had in 2016 een omzet van 4,7 miljard.

De thuismarkten van VION zijn Nederland en Duitsland. In Duitsland wordt ongeveer de helft van de totale omzet gerealiseerd. VION verwerkt vers varkensvlees en rundvlees en de daarvan afgeleide voedingswaren en vleeswaren. In Nederland heeft het varkensslachterijen in Apeldoorn, Boxtel en Groenlo. Er is baconproductie in Scherpenzeel en een vleeswarenfabriek in Boxtel (Encebe vleeswaren). VION heeft retailvestigingen in onder andere Groenlo.

Bron Varkens in Nood, omslagfoto Prixabay CCO public domain.

Categorieën: Dierenwelzijn, Geld, Rechtspraak
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu