Evelien Bannenberg (1963) studeerde af aan de Kunstacademie in Enschede. In haar werk is haar fascinatie voor de natuur te zien. Bannenberg legde in een botanische tuin, gedurende tien jaar, bijna dagelijks de stadia van met name de paardenstaart, berenklauw en varen vast op foto en tekening.

In haar werk is de fysieke kracht van de plantenwereld voelbaar. Eén van haar oogappels, de paardenstaart, is een miljoen jaar oude oerplant. Sinds die tijd is de plant in hoogte gekrompen van 20m naar 1m, maar de opbouw is hetzelfde gebleven. De zich herhalende segmenten nodigen uit om je te verliezen in de levenscycli tot in het oneindige.

Bannenberg heeft een moment gepakt en overgebracht op papier. Haar originele tekeningen op rijstpapier maakt ze immens groot. Ze houdt van fysieke uitdaging in haar schilderen: met hart en ziel, met lijf en leden. Bovendien kiest ze als tekenmateriaal voor de weerbarstige bamboe-pen en inkt en voor het dunne rijstpapier. Zo krijgt haar werk extra dynamiek: leidend en volgend, met strijd en overgave.

Evelien: ‘De oorsprong van mijn tekeningen ligt in de tien jaar dat ik in de botanische tuin in Nijmegen werkte. Daar zag ik de levenscycli van alle planten. Hoe ze langzaam zich tot volle bloei uitvouwden en weer verdwenen in de aarde. Ik raakte gefascineerd door de plantenfamilies die 200 miljoen jaar geleden al bestonden en waaraan je het begin van de evolutie kunt herleiden door hun eenvoudige opbouw. Zoals bij de Paardenstaart die een wiskundig lijnenspel vormt. De relatie met penstreken is snel gelegd.

‘Om de lijnen goed te laten zien, gebruik ik zwarte inkt en werk ik met een bamboe-pen. Deze is lastig te sturen en geeft daarmee de worsteling van de plant weer; alles meegemaakt te hebben en alles overleeft. Het onuitroeibare is als de inkt onuitwisbaar. De hoogte van mijn werk tot drie meter is om het fysiek te benaderen in een woud van twintig meter hoge paardenstaarten te zijn. Die hoogte hadden deze planten in de oertijd. Ik maak het werk in een keer zonder correcties. Puur wat het geeft …’

www.evelienbannenberg.nl

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, De werkplaats
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk