Kerst 1.0 is de oerkerst volgens vooral evangelist Lukas. Kerst 2.0 is wat sinds het jaar nul allemaal aan het oerverhaal is toegevoegd. Kerst 3.0 is, met mijn beste wensen, de ideale Kerst voor de 21e eeuw.

Als ik naga wat in de loop van twintig eeuwen met het oerverhaal gedaan is, dan hoef ik me niet belemmerd te voelen om mijn eigen versie te bedenken. Aan het Kerstgebeuren zie je dat het elke cultuur op elk moment vrij staat om een populaire traditie aan te passen aan de interpretatiekaders van een tijdperk. Dat Kerst een midwinterfeest van het licht is geworden, met een kerstboom vol kaarsjes, was gewoon de kerstening van een voor-christelijke Europese traditie. Het woord kerstening zegt het al. Kerst wordt langzamerhand wereldwijd gevierd. Dan zie je die vrije aanpassing bijvoorbeeld bij de Santa Claus van de Coca-Cola-reclame met zijn lichtjes-truck.

Dus hier is mijn aanpassing aan ons geglobaliseerde tijdperk. Kerst moet het feest worden van de gedeelde menselijke waarden. Immers, Kerst zorgt voor een kortstondige ervaring van het goede leven. Wat mij betreft zouden alle levensbeschouwingen en ideologieën ter wereld als Kerstgeschenk de beste waarden uit hun repertoire naar boven moeten halen. Ook zouden ze jaarlijks met Kerst hun plechtige belofte van dienstbaarheid aan de mensheid en de menselijkheid moeten hernieuwen.

Kerst 3.0 dwingt dan elke machthebber, religieus of politiek, om zich publiekelijk in een Kersttoespraak per TV te verantwoorden over de vraag of zijn/haar beleid nog wel beantwoordt aan het Kerstgeschenk van de beste waarden. Alle burgers kijken kritisch mee. De nieuwsoverzichten die de media aan het eind van het jaar aanreiken, vormen een mooie geheugensteun voor die jaarlijkse Kerst-check.

De moderne mens is knap, zegt iedereen. Dan moet Kerst 3.0 toch gemakkelijk voor 2025 te regelen zijn, zou ik zeggen.

 

Categorieën: Columns
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op André – Kerst 3.0

  1. zeshin schreef:

    Eh,… Midwinter is gekerstend en heet in Skandinavische landen nog steeds de’Jul tijd’ en, sorry, niet anders om.
    even googelen en je bent ‘up to date’
    P.S. Jul tijd word ook wel Joel tijd genoemd.

Menu