Op 19 september aanstaande lanceert de Fries Sierd Nutma (46) zijn nieuwste boek: Mentale Veerkracht voor Professionals. De auteur- oud-commando, ondernam de afgelopen jaren diverse extreme expedities waarbij zijn eigen mentale veerkracht werd getest. Hij ontdekte dat iedereen mentale veerkracht kan trainen. In dit boek schetst hij een profiel van veerkrachtige personen en laat hij aan de hand van een formule zien hoe je dit kunt trainen.

Het boek is geschreven voor professionals die met meer plezier en meer energie hun werk willen doen en/of beter willen presteren.

mentale-veerkracht-auteur-sierd-boek-noorwegen-2

Auteur Sierd Nutma: ‘We klagen enorm over het toenemen van de werkdruk en geven anderen de schuld van het aantal toenemende burnouts. Het is nu eenmaal makkelijker om naar anderen te wijzen. In dit boek pleit ik er juist voor om beter naar ons zelf te kijken, onze verantwoordelijkheid te pakken en de regie weer in eigen hand te nemen.’

De formule: MV= M+D+V

Nutma definieert mentale veerkracht als het vermogen om je succesvol staande te houden in wisselende omstandigheden. Met de formule MV (Mentale Veerkracht) = M (Motivatie) + D (Doorzettingsvermogen) + V (Verantwoordelijkheid) laat Nutma de lezer onderzoeken hoe hij zijn eigen mentale veerkracht kan versterken. Nutma heeft met zijn boek als doel lezers uit te nodigen zelf op onderzoek uit te gaan en te ontdekken waarin hun kracht schuilt. Nutma: ‘Het kan zijn dat lezers weerstand voelen bij sommige passages of juist positief geraakt worden door de persoonlijke verhalen. Als dat zo is, heb ik bereikt wat ik wilde bereiken; lezers prikkelen en uitdagen om naar zichzelf te kijken en grenzen te verleggen.’

Extreme expedities en persoonlijke ervaringen

De afgelopen jaren ondernam Nutma diverse extreme expedities. Zo liep hij een marathon op de Noordpool, trachtte hij als eerste mens op aarde, de route van Transsiberië Express (6000 km) op eigen kracht af te leggen en leidde hij in 2015 een expeditie waarbij het mogelijk werd gemaakt dat een groep van zes mensen met een lichamelijke beperking een berg in Noorwegen kon beklimmen. Daarnaast gaf hij leiding aan eliteteams van de krijgsmacht en trainde hij professionals die onder zware druk dienen te presteren. Maar ook privé maakte hij het een en ander mee. Deze persoonlijke ervaringen deelt hij in zijn boek: ‘Ik heb mezelf aardig laten zien in dit boek en ik moet zeggen dat ik dat best spannend vind. Dat is voor mij meer uit mijn comfortzone dan een stukje wandelen in Siberië,’ aldus Nutma.

Wat is mentale veerkracht?

Iemand met mentale veerkracht weet zich staande te houden. Succesvol. In wisselende omstandigheden. Als het tegen zit of wanneer iemand onder zware druk staat. Maar ook in normale positieve situaties. Mentale veerkracht is volgens Nutma iets wat je altijd bij je draagt. ‘Het is van jou. Het is jouw vermogen. Dus ook wanneer je gelukkig en succesvol bent is mentale veerkracht een eigenschap die je leert om daarvan te genieten en het goede gevoel vast te houden.

Mentale veerkracht gaat ook over effectief zijn. De juiste dingen doen op het juiste moment. De topsporter die op het juiste moment piekt. De salesmanager die op het juiste moment een deal maakt. De directeur die op het juiste moment een cruciale beslissing neemt. Veerkracht gaat over jouw vermogen om van een 8 een 10 te maken. Het gaat over beter worden. Sterker.’

Uitgeverij: Expertboek
Prijs: € 20,00
ISBN: 978-94-92383-41-9

 

 

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Boeken – Wat maakt de een veerkrachtiger dan de ander?

 1. G.J. Smeets schreef:

  Jaja en tja.
  Het doet me denken aan BAD. Dat is afkorting voor Balls Attitude Direction. Acteur Nicolas Cage heeft ooit een personage in een film neergezet (ben effe vergeten welke) die de onzin van dergelijke kreten blootlegde.
  Hebben we al gehad, hoeven we niet te kennen.

  • Nic Schrijver schreef:

   “Hebben we al gehad, hoeven we niet te kennen” maak daar maar van “Heb ik al gehad hoef ik niet te kennen”.

   Wat is er mis met mentale veerkracht en om die te trainen ?

   Je gebruikt de naam van een acteur om een mentale training te weerleggen ?
   Ik denk dat een acteur wel de laatste is waar je iets van moet aannemen.

   • G.J. Smeets schreef:

    Nou, ik doel niet op de acteur maar op de film die er kritisch over was. Maar het klopt, het moet zijn “Heb ik al gehad etc.”.

 2. Jo Mariën schreef:

  “Het is nu eenmaal makkelijker om naar anderen te wijzen”.

  Het zoveelste boek over “de maakbare mens”.

  Eén van de neoliberale mantra’s van deze tijd.

  Uitwendige factoren niks mee te maken allemaal je eigen schuld!

  Verantwoordelijkheid nemen noemen ze dat de dag vandaag.

  Toch leerde de boeddha mij dat niets op zichzelf bestaat en onafhankelijkheid bij deze slechts een illusie is.

  lezers prikkelen en uitdagen om naar zichzelf te kijken en grenzen te verleggen.

  Extreme expedities, Nutma’s eigen persoonlijke ervaringen en zowaar een formule gaan vertellen hoe het moet.

  mentale veerkracht volgens Nutma iets wat je altijd bij je draagt, kweekt efficiëntie enz.

  En als je dit allemaal niet wil geloven kan je nog altijd zelf op extreme expeditie of kiezen voor die burn-out.

  Eigen verantwoordelijkheid weet je wel.

  Zucht…