Waar komen onze vooroordelen en stereotypen vandaan? Hoe kan het dat we al binnen een fractie van een seconde een eerste oordeel over iemand paraat hebben? De vorm van gezicht en schedel is al eeuwenlang onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.
Fysionomen bestudeerden gelaatsuitdrukkingen en zagen een verband tussen uiterlijk en innerlijk. Deze veronderstelling gaf eind 18de eeuw voeding aan het classificeren van rassen en volken volgens hun beschavingsniveau. Hoewel veel theorieën in wetenschappelijk opzicht snel achterhaald waren, nestelden ze zich diep in de westerse cultuur. Tot op heden manifesteren ze zich als bewuste of onbewuste vooroordelen en stereotypen over ‘anderen’. Bijna niemand weet nog waar ze vandaan komen en waarop ze zijn gebaseerd. De archieven zijn gesloten, de banden met het beladen verleden verbroken.
Het bij uitgeverij Lannoo verschenen boek Op het eerste gezicht zet de deuren weer op een kier. Daarvoor werd een aantal auteurs uitgenodigd die de vele facetten van het meten, fotograferen en classificeren van de mens in gevangenissen, inrichtingen, in het oerwoud en op het platteland onderzochten en in hun historische en wetenschappelijke context plaatsten. Het resultaat is even fascinerend als confronterend.
De psychologie leert dat het denken in hokjes heel menselijk en zelfs nodig is om te functioneren. Met dit mechanisme worden we geboren. Hoe de hokjes zijn ingekleurd, daar schijnen we wel invloed op uit te kunnen oefenen. Wellicht dat Op het eerste gezicht aanleiding geeft tot enige nuancering.
Het boek is in samenwerking met het Teylers Museum Haarlem tot stand gekomen.
Aantal pagina’s: 160
Formaat: 22CM X 26CM
ISBN: 978 94 014 1993 2
PRIJS: € 29,99
UITGEVERIJ: LANNOO