Mark Schalken: ‘Een eeuw geleden overleed een kunstenaar die mij al jaren ontroert en inspireert, en waarover ik nu een boek publiceer: Jacob Israël de Haan.’
Op 1 juni start zijn herdenkingsmaand. Op verzoek van de organisatoren maakte boeddhist, grafisch vormgever, schrijver en beeldend kunstenaar Mark Schalken een kunstcahier. Met tekeningen, collages, muziek, gedichten en essays wordt de veelkantige Jacob opnieuw tot zingen geïnspireerd.
Mede-auteur Mattias Duyves schrijft over hem als Nederlands eerste radicale homoactivist. De levenspartner van Mark, componist Ron Mesland, zette gedichten van Jacob op muziek die je via QR kunt beluisteren.
In 1904 verscheen van Jacobs hand ‘Pijpelijntjes’, de eerste Nederlandse homoroman. Hij was 23 en ontwikkelde zich van geboren outsider tot moedig activist – tot hij twintig jaar later in Jeruzalem werd vermoord. Op het homomonument staat zijn beroemde dichtregel ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’.
Als kunstenaar verbond Jacob zijn seksualiteit met een groot gevoel voor rechtvaardigheid, schoonheid en urgentie. Zijn mateloos verlangen liet hem over culturen, klassen en landsgrenzen reiken. Dat maakt hem in 2024 actueler dan ooit.
Het cahier is afgelopen dagen prachtig gedrukt door Drukkerij Raddraaier in De Pijp: 300 meter van waar Jacobs homoroman zich afspeelt!
Zondag 9 juni ben je van harte welkom bij de boekpresentatie. Mede-auteur Mattias en Mark Schalken vertellen over Jacobs vurige werk & moedige levenswandel. Tussendoor zal Ron Mesland een aantal kwatrijnen zingen. Tijd & plaats: zo 9 juni 16:30 uur, Boekhandel van Pampus, van Eesterenlaan 17, 1019 JK Amsterdam.
Uit het voorwoord:
Arm en Joods, opgegroeid in Zaandam, vertrekt Jacob Israël de Haan naar Amsterdam waar hij socialist wordt en in 1904 zijn geruchtmakende homoroman Pijpelijntjes situeert. In 1919 verhuist hij naar Palestina, waar hij als journalist machtsmisbruik aan de kaak stelt en in zijn gedichten het Joodse en Arabische leven bezingt. In 1924 wordt hij vermoord.
Bij Jacobs 100e sterfdag maakte Mark Schalken dit kunstcahier met illustraties, typografie en een essay over de actualiteit van Jacobs engagement. In het hart van het cahier staan twaalf kwatrijnen, op muziek gezet en vertaald door Ron Mesland. Auteur Mattias Duyves introduceert Jacob als Nederlands eerste radicale homoactivist.
Jacob Israël de Haan ontwikkelde zich van geboren outsider tot moedig idealist. Zijn mateloze verlangens lieten hem over grenzen, klassen en culturen reiken en maken hem blijvend relevant.
nele vandendriessche zegt
kunt U soms een rubriek “gedichten” aanmaken, daar ben ik hevig op zoek naar – Jullie keuze van Boeddhistische GEDICHTEN graag,o.a. van Jacob Israel de Haan ! met heel veel dank daarvoor , nele