In de 12e eeuw startte de Rooms-Katholieke kerk een genocide tegen de Katharen in Europa. Ze waren een spirituele christelijke stroming die Bijbelverhalen op hun eigen mystieke, symbolische en dualistische manier interpreteerden. Omdat die ideeën verschilden met die van de Rooms-Katholieke kerk werden tienduizenden Katharen gemarteld en op brandstapels geworpen.
Schrijver en documentairemaker Robert Bridgeman deed 5 jaar literatuur- en veldonderzoek naar de wreedheid van de kruistocht en de pauselijke inquisitie tijdens de Katharenvervolging. Hij woonde jaren in het mysterieuze Katharenland aan de rand van de Zuid-Franse Pyreneeën. Het resultaat is De Laatste Kathaar, een spirituele historische roman gebaseerd op waargebeurde verhalen opgetekend uit inquisitieverslagen en Occitaanse bronnen.
‘Vervloekt zijn al hun ledematen. Vervloekt zijn zij als ze staan, als ze zitten en als ze liggen. Mogen zij begraven worden met honden en ezels. Mogen de roofzuchtige wolven hun lijken verslinden.’
Zo luidde de zwarte vloek van Paus Innocentius III over de Katharen. Vlak voor hij een kruistocht organiseerde om deze ketters – die beweerden rechtstreekse afstammelingen te zijn van Jezus en Maria Magdalena – te vernietigen, werd deze vloek vanaf elke kansel in Europa uitgesproken.
Het is het jaar 1320. De Kathaarse priester Guillaume Bélibaste is de laatste beschermer van een duizend jaar oud geheim: de spirituele sleutel van liefde die mensen kan bevrijden uit de wrede handen van de donkere kracht die de wereld te gronde richt. De spionnen van de inquisitie schuwen verraad noch geweld om hem op de brandstapel te krijgen.
Wie zijn vrienden en wie zijn vijanden? Zal de paus slagen in zijn opzet of lukt het Bélibaste om de geheime boodschap van de Katharen door te geven zodat deze ons in de eenentwintigste eeuw kan bereiken?
Verschijnt 8 februari 2024.