Bij pesten denken we automatisch aan het schoolplein. Maar ook volwassenen pesten, en dat gebeurt het vaakst op de werkvloer en daar is het een serieus probleem. Slachtoffers verliezen het plezier in hun werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en kunnen te maken krijgen met psychische problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurige) uitval.
Toegeven dat je gepest wordt op je werk is niet makkelijk. Er ligt voor volwassenen een groot taboe op om toe te geven de voetveeg te zijn en veel werknemers zoeken de schuld bij zichzelf. Slachtoffers schamen zich vaak en houden liever hun mond dan dat ze bij hun leidinggevende aan de bel trekken, of ze kunnen niet bij de leidinggevende terecht omdat dat juist degene is die pest.
Slechts 16% van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer, terwijl het hen lang niet altijd koud laat. Zien dat iemand gepest wordt, doet het niveau van je stresshormonen stijgen. Omstanders hebben er dus daadwerkelijk last van als iemand wordt gepest en dat leidt tot extra verzuim op de hele afdeling.
Het boek Gepest op het werk leert je hoe je kunt bijdragen aan het creëren van een veiligere en prettigere werkplek, in alle lagen van een organisatie.
Auteur Rita Gielen werd zelf het slachtoffer van pesterijen op haar werk. Door haar eigen verhaal te vertellen en de schrijnende ervaringen van lotgenoten te delen trekt zij aan de alarmbel. Samen met professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Godderis gaat zij op zoek naar de oorzaken en de gevolgen van pesten op het werk. Samen brengen zij de hulplijnen in kaart, en doen zij concrete aanbevelingen voor een beter preventief pestbeleid.
‘E-mails bleven onbeantwoord, telefoons werden niet opgenomen, ik werd niet uitgenodigd voor vergaderingen. Op een dag stond er ineens een man in mijn kantoor die zijn contract kwam tekenen. […] Ze hadden het niet nodig gevonden mij te betrekken bij de werving van een nieuwe medewerker… voor mijn eigen team.’
– Rita Gielen
Rita Gielen was vijftien jaar lang commercieel directeur. Na een burn-out kreeg ze te maken met pesterijen op het werk. Nu streeft ze actief naar meer en betere hulpverlening en begrip voor gepeste werknemers.
Lode Godderis is professor aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven en CEO van de externe preventiedienst IDEWE. Hij leidt verschillende studies naar de relatie tussen werk, gezondheid en re-integratie. Eerder schreef hij Werken is genezen.
Rita Gielen & Lode Godderis
€ 22,99 | 216 blz. | Paperback
ISBN 978 94 014 8710 8
Verschijnt 1 februari