Nieuwsgierig blader ik het gidsje door. Het is een handzaam boekje van ongeveer 80 bladzijden over de Kracht van Aandacht. Bij het lezen van het voorwoord word ik gelijk geprikkeld door de genoemde zin: ‘Luister naar mijn uitleg hoe ik het begrepen heb.’Zal ik deze gids begrijpen zoals de schrijver bedoeld heeft?

Ramo vertelt in het voorwoord hoe zijn levensreis gelopen is tot het schrijven van dit boekje en dat het bedoeld is om de door zijn leraar gestelde vragen bij zijn initiatie: ‘Wie ben je?, Wat is dit bewustzijn in jou? Wie is deze getuige in jou, die jouw lichaam en geest observeert?’, te beantwoorden. Voorlopig althans, want zijn reis is nog niet afgelopen.

Zijn levensloop helpt ook om de wijze van schrijven te kunnen plaatsen. Het leest alsof je bij de schrijver in de collegezaal zit en hij jou een lezing over Aandacht gaat geven. Tegelijkertijd voelt het ook als een schoolboek, die prima op de middelbare school gebruikt zou kunnen worden.

In het eerste hoofdstuk word je gelijk geconfronteerd met het feit dat je eigen zelf- en wereldbeeld jouw beleving bepaalt van alle ‘neutrale’ gebeurtenissen. Hoewel je dit vaker leest, is het toch goed om er weer op geattendeerd te worden. Hoe makkelijk vergeet je dit weer als je bezig bent met je dagelijkse leven?

Ramo beschrijft hoe je aandacht hiervoor kunt ontwikkelen en welke stappen je daarvoor moet doorlopen. Er worden handvatten gegeven hoe je jouw gewaarzijn kan trainen en ook om te ontdekken of je nog gewaar bent.

Het 3e vers van de 8 verzen voor het trainen van de geest wordt uitgelicht, voor de overige verzen wordt verwezen naar de bijlage. Het geeft aan dat het belangrijk is om jezelf te monitoren tijdens al jouw dagelijkse activiteiten. Meditatie op een kussentje is krachtig maar deze aandachtsoefening door de dag heen is nog krachtiger om verstorende emoties te ontdekken in jezelf.

Het is een leesbare gids om systematisch meegenomen te worden hoe je jouw aandacht traint. De lezer krijg inzicht in alle processen van Mindfulness. Het helpt je je aandacht erbij te houden.

Deze gids kan goed gebruikt worden om in vogelvlucht bepaalde stappen en processen na te zoeken.  Door de schrijfwijze leent het zich minder om als roman op de bank met een kop thee erbij te lezen, wel om zo nu en dan weer even een hoofdstuk na te lezen als je daar behoefte aan hebt. De korte boeddhistische teksten zijn vrij luchtig  gekozen, waardoor het boekje ook prima te lezen is voor iemand die nog geen kennis of ervaring heeft met het boeddhisme. Mindfulness is de basis van dit gidsje, waarbij  de uitleg van de term  Mindlessness je een glimlach van herkenning geeft.

Ramo de Boer - De Kracht van Aandacht“De Kracht van Aandacht – Kleine Gids voor het Trainen van je Geest” – Ramo de Boer
bestellen op de website van de auteur

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu