Innerlijke vrede en een gelukkige wereld, een les van de Dalai Lama.
Zou ons leven een stuk plezieriger zijn als we niets te maken zouden hebben met collega’s? Als er geen opdrachtgevers, klanten, bazen of buren zouden zijn die ons dwars zitten? Als je geliefde gewoon eens ophield met die krant ‘ie-de-re-za-ter-dag-weer’ dwars over de bank uit te spreiden. Net als jij daar ein-de-lijk wilt gaan zitten! Andere mensen kunnen een bron van ergernis vormen. Maar het is onze éigen ergernis, onze éigen reactie, onze éigen emotie die ons dwars zit.
Gelukkig is er nu ‘De kunst van relaties’ van de Dalai Lama bewerkt en vertaald door Jeffrey Hopkins. Speciaal geschreven voor die mensen die het lastig vinden dat er nog meer mensen op deze planeet wonen. Een handzaam boek om bij je te dragen, in te bladeren en oefeningen om de rest van ons leven uit te proberen.
De kunst van relaties is bijna een manifest waarin wij allen worden opgeroepen om in actie te komen. Laat het maken van vrede niet over aan wereldleiders, schrijft de Dalai Lama. We moeten allemaal “leren de verschillen van ras, cultuur en ideologie te overstijden en te gaan zien wat we als mensen met elkaar gemeen hebben. Daarmee zouden personen, families, gemeenschappen, volkeren, en de wereld als geheel worden opgetild”. Het bijzondere van dit boek is dat, als je goed luistert, het is alsof Zijne Heiligheid voor je zit en je aanspoort om mee te helpen aan een wereld waarin we werken aan het welzijn van alle levende wezens. Daarbij geeft hij met gulle hand voorbeelden uit zijn eigen leven.
In De kunst van relaties staan kleine juweeltjes als: “We kunnen leren een hoekje van de geest af te scheiden van sterke emoties als haat, en de geest vanuit dit gezichtspunt te observeren; dit wijst erop dat de geest en haat niet één zijn en daarom zijn de persoon en de haat ook niet één.”
Dit is geen boek voor boeddhisten alleen. Het is een boek voor ons allemaal. Het is een dringende oproep om ons niet meer te verschuilen achter veilige definities: man, vrouw, slachtoffer, dader, christen, moslim, boeddhist, Amerikaan of Europeaan. Maar om de moed te hebben om als mens te leven. Dat we een leven lang moeten leren onze intense gevoelens van voorkeuren en afkeuren onder ogen te zien. Zonder voortdurend vervallen in voor- en afkeuren: jij bent aardig maar jij dus niet. Jij deugt, dus jij niet. De Dalai Lama spreekt al die mensen aan die het gevoel hebben dat hun woorden en daden geen invloed hebben op de ander. Dit boek maakt de lezer bewust van de oorzaken en de gevolgen van onze daden.
Tip 1 voor mensen met lastige bazen/collega’s/opdrachtgevers: lees dit boek, markeer met post its in knalkleuren de oefeningen en teksten die jou aanspreken. Stop het in je werk tas. Weet dat het daar is en haal het er uit als je de woede omhoog voelt borrelen.
Tip 2 voor mensen die regelmatig de behoefte voelen om direct te reageren op artikelen in het digitale domein. Leg het boek naast je computer. Voel je zure en venijnige woorden omhoog komen? Wil je dat er NU naar je geluisterd wordt? Open dan eerst dit boek. Blader er doorheen, doe een van de oefeningen. Haal diep adem. Weet je nog steeds zeker dat de wereld er beter van wordt als jij iets schrijft? Dan kun je nu gaan schrijven.
Deze recensie werd geschreven door Esther de Charon de Saint Germain.
Esther de Charon de Saint Germain is een van de initiators van WIJS & moed: business spiritualiteit voor bezielde bedrijven en gelukkige mensen. Zie: www.wijsenmoed.nl. Zij werkt als coach/adviseur en communicatieprofessional.
De Dalai Lama en Jeffrey Hopkins PH.D
“De kunst van relaties, Een handboek voor het creëren van innerlijke vrede en een gelukkiger wereld” , Xander Uitgevers, Amsterdam, 2013
ISBN 9789401600446