Negen lessen voor een bijzonder leven bevat de wijze levenslessen van Benjamin Ferencz, hoofdaanklager van de Neurenbergprocessen. Het boek volgt het verhaal van Benjamins leven, en elk hoofdstuk bevat zijn lessen over hoe we allemaal het beste uit onze levens kunnen halen, van ambitie en moed tot geluk en liefde.
De Nederlandse strafpleiter Inez Weski over het boek: “De kunst en de strijd van het overleven, maar ook de moed om met mededogen de “rule of law” als principe voor allen te blijven verdedigen. Het leven van Benjamin Ferencz wordt in dit boek als wijze lessen in de ziel van de lezer gegraveerd. Met grote bewondering en dank las ik dit boek over Ferencz, een van de laatste der rechtvaardigen!”.
De altijd optimistische en vooral ook humoristische Benjamin Ferencz is dit jaar 100 jaar geworden, maar nog altijd voert hij een volkomen hartstochtelijke campagne tegen oorlog en onrecht. De slechts 1 meter 50 lange Benjamin Ferencz heeft als hoofdaanklager van de Neurenbergprocessen en in het bijzonder bij de berechting van de hoofdverdachten van de zogenaamde Einsatzgruppen veel betekend voor het Internationaal Recht, niet voor niets is het voetpad bij het Vredespaleis in Den Haag naar hem vernoemd.
Zijn leven is buitengewoon en zijn visie op de wereld is anders dan dat van anderen. Alles wat hij in zijn leven leerde heeft hij verzameld in dit bijzondere boek. Zijn levenslessen zijn kort maar duidelijk en even geestig als inzichtelijk en geven het gevoel alles te kunnen bereiken in het leven: ‘De weg is altijd hobbelig, nooit vlak’, ‘Wees altijd eerlijk, ook als er niemand luistert’ en ‘Kies ervoor het goed te doen’.
De Processen van Neurenberg zijn de strafprocessen die na afloop van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse stad Neurenberg werden gehouden. De geallieerden kozen voor Neurenberg om een aantal redenen. Zo lag de stad centraal in het Duitse Rijk. Het paleis van justitie in Neurenberg was een van de weinige in het gebombardeerde Duitsland dat nog overeind stond. Bovendien bevond zich achter het gebouw een grote gevangenis. Ook was Neurenberg de stad waar de nazipartij haar grootse ‘partijdagen’ hield (op de net buiten de stad gelegen Reichsparteitagsgelände). Verder kondigden de nazi’s in Neurenberg hun beruchte rassenwetten af.
Het bekendste proces van Neurenberg was tegen 24 kopstukken van het naziregime. Het proces begon op 20 november 1945 en duurde tot 1 oktober 1946, toen het vonnis werd uitgesproken. Dit proces werd gehouden voor het Internationale Militaire Tribunaal. Het is het bekendste, men spreekt vaak van het Proces van Neurenberg, maar zeker niet het enige proces dat na de Tweede Wereldoorlog gehouden werd. Vervolgprocessen werden gehouden tegen onder andere artsen en juristen: uiteindelijk werden er in totaal 177 aangeklaagden ondervraagd. De andere processen werden gehouden voor Amerikaanse militaire rechtbanken. De twaalf processen vonden wel in dezelfde ruimte plaats.
Benjamin Berell Ferencz werd in 1920 geboren in Hongarije, emigreerde als jongetje naar Amerika waar hij opgroeide in de arme wijk Hell’s Kitchen in New York, waar hij vooral kattenkwaad uithaalde. Hij had het geluk om met een beurs naar Harvard Law School te gaan, waarna hij zich aansloot bij het leger en op de stranden van Normandië belandde. Hij ontving vijf Battlestars en was getuige van de gruwelijke omstandigheden in tien pas bevrijde concentratiekampen, beelden die hem nog steeds achtervolgen. Op 27-jarige leeftijd werd hij hoofdaanklager bij de Neurenbergprocessen en de rest van zijn leven blijft hij bezig met het strijden voor het internationale recht.
Benjamin was 73 jaar getrouwd met Gertrude (zij overleed vorig jaar) en woont in de Verenigde Staten.
AANTAL PAGINA’S: 160
UITVOERING: HARDCOVER
ISBN: 9789000374922
PRIJS: € 17,99
ISBN E-BOOK: 9789000374939
PRIJS E-BOOK: € 10,99
GENRE: LIFESTYLE
IMPRINT: SPECTRUM