Door de eeuwen heen bogen verschillende culturen zich onafhankelijk van elkaar over de grote vragen van het mens-zijn: Wat is goed? Wat is liefde? Wat komt er na de dood? Wat is de zin van het leven? Levenskunst is van alle tijden en alle windstreken. In Wu wei, Ubuntu, Buen Vivir stellen Michel Dijkstra en Simone Bassie in kleine hoofdstukjes enkele hoogtepunten uit de wereldfilosofie voor.
‘Ik ben omdat wij zijn’ – Ubuntu spreekwoord
‘De weg ontstaat door hem te begaan’ – Zhuang Zi
‘Verlichting is intimiteit met alle dingen’ – Essentie van Eihei Dōgen’s werk
Drie hoofdgedachten staan centraal in hun overzicht: de netwerkgedachte, het zoeken zonder vooroordelen en grenzeloze nabijheid. Deze kernthema’s structureren de volgorde van honderd door hen gekozen ideeën uit de wereldfilosofie.
Wu wei, Ubuntu, Buen Vivir geeft honderd manieren om te leven in honderd beschrijvingen. Zo leer je van de hele wereld hoe je vandaag in het leven kan staan. Bovendien ontstaat gaandeweg het lezen een filosofische landkaart met de belangrijkste begrippen als knooppunten.
Een boek voor elke dag, een handzaam naslagwerk en een gereedschapskist voor iedereen die zelf verbanden tussen alle windrichtingen wil maken. Met veel suggesties om verder te lezen.
Michel Dijkstra is filosoof en journalist. Hij schrijft over oosterse filosofie voor onder meer Filosofie Magazine en Trouw. Daarnaast publiceerde hij Inleiding taoïstische filosofie, Basisboek oosterse filosofie en In alle dingen heb ik rust gezocht. Hij is als docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen, onder andere aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW).
Simone Bassie werkt als freelanceredacteur en publicist.