We denken een goed beeld van de wereld te hebben, maar vaak zitten we ernaast. Wetenschapsjournaliste Ziya Tong onderzoekt in Wat jij niet ziet de tien grootste blinde vlekken van de mensheid en laat zien hoe belangrijk het is ons daar bewust van te zijn.
Ook met het blote oog zien we eigenlijk maar een klein deel van de werkelijkheid. We zijn blind in vergelijking met röntgenstraling die door huid kan kijken of hightech bewakingscamera’s die waarnemen met kunstmatige intelligentie. En we zijn blind vergeleken met de dieren die kunnen zien in infrarood of die 360 graden zicht hebben. Deze dieren leven in dezelfde wereld als wij, maar ze zien iets heel anders.
We hebben ook collectieve blinde vlekken: in de eenentwintigste eeuw zijn overal camera’s, alleen niet op plekken die essentieel zijn voor ons voortbestaan: waar ons eten vandaan komt, waar onze energie vandaan komt en waar ons afval blijft.
Ziya Tong onthult deze verborgen wereld en neemt ons mee op een reis langs de grootste blinde vlekken van de mensheid. Van de anatomische blinde vlek waar we allemaal mee geboren worden, tot hoe technologie ons in staat stelt verder te kijken dan onze biologische grenzen.
Ziya Tong (Londen, 1972) is in Canada bekend geworden als tv-presentator en producer van wetenschappelijke programma’s. Ze presenteerde onder meer Daily Planet op Discovery Channel, ZeD en Wired Science. Ze zit in de raad van bestuur van het WNF in Canada. Wat jij niet ziet is haar eerste boek.