Tom Hannes gidst je door de leer van de Boeddha. Toegankelijk, leesbaar en inspirerend.
Aan de hand van 50 citaten leidt Tom Hannes je rond in de boeddhistische filosofie, waar essentieloosheid en verlichting centraal staan. Wat kan ik leren van de Boeddha? is het eerste deel in een nieuwe reeks die filosofische tradities toegankelijk maakt voor het grote publiek.
Wie was de Boeddha en wat kunnen we van hem leren? Ruim zesentwintig eeuwen na zijn dood en een halve wereld van hem verwijderd, blijft de aantrekkingskracht van de bevrijdingsweg van de Boeddha heel groot. Hoe uniek de combinatie van leegte en liefde is, wordt aan de hand van vijftig citaten meeslepend en vakkundig verteld door Tom Hannes. Dankzij hem komen we volgens de uitgever te weten waarom de Boeddha ook ons kan helpen om een vrij, waardig en gelukkig leven te leiden – iets waaraan de wereld vandaag grote behoefte heeft.
Uit ‘Wat kan ik leren van de Boeddha’
‘De gloed die ik ontsteek, is slechts in mijzelf. Mijn vuur brandt altijd: steeds gloeiend en stralend leid ik als een waardig mens een waardig leven.’
[…] Inhoudelijk is dit citaat in elk geval een prima gelegenheid om een mogelijk misverstand uit de weg te ruimen. Doorgaans spreekt de Boeddha over zichzelf als uitgedoofd of koel, vrij van de brandhaarden die onze wereld zo miserabel maken. Maar in dit citaat tapt de Boeddha uit een heel ander vaatje. Hij schept zowaar op over hoe laaiend hij wel in het leven staat. Hij gloeit en straalt onophoudelijk. Kijk mij hier eens branden! Zo moet het!
Dus hoe zit het nu? Ben je als bevrijd mens voor altijd koel geworden? Of loop je juist voortdurend te gloeien? Eén van de twee moet fout zijn. Als dit citaat iets aantoont, dan is het wel dat we de uitspraken van de Boeddha altijd in hun context moeten zien. Anders is de kans groot dat we er niets van begrijpen. Wanneer de Boeddha metaforen gebruikt is het al helemaal opletten. Vaak is hij dan wat aan het dollen met een klassieke betekenis van het beeld voor zijn publiek – en keert hij die binnenstebuiten om zijn punt te maken.
ISBN 978 94 6310 520 0 | Paperback | 240 pag. | € 20