Sinds een paar jaar wemelt het van ‘verwarde personen’ in Nederland – zo stelt de krant. Burgers en beleidsmakers raken steeds meer in paniek. Relativerende reacties van zorgbestuurders en onderzoekers klinken weinig overtuigend. Dit boek van Bauke Koekkoek biedt een nuchtere en onafhankelijke analyse in deze chaos.
Het eerste deel behandelt nauwgezet waarover de ‘verwarde personen’-kwestie precies gaat, wat de oorzaken van de toegenomen politiemeldingen zijn en welke oplossingen tot nu toe bedacht zijn. Deel twee start met de beschrijving van de gebruikelijke Nederlandse reactie op sociale problemen: professionele escalatie.
Daarna wordt duidelijk hoe leiderschap, vakmanschap en burgerschap hieraan tegenwicht kunnen bieden. Het slothoofdstuk gaat over hoe burgers, professionals en overheid elkaar in een wurggreep houden rond moeilijk oplosbare kwesties – zoals die rond ‘verwarde personen’. De analyse in dit boek biedt praktische gespreksstof voor de vaak bepleite – maar nauwelijks gevoerde – discussie over ‘een nieuw sociaal contract’ en de Nederlandse verzorgingsstaat.
De ‘verwarde personen’-kwestie is niet nieuw – ze bestaat al decennia onder verschillende noemers. Maar de samenleving verandert en daarmee de kwestie ook. De Nederlandse politie heeft door haar cijfers over meldingen de kwestie stevig geagendeerd. Het samenvallen van een beweging naar minder bedden in de psychische zorg met een aantal incidenten, waarbij een oud-politica vermoord werd, hebben de politieke en maatschappelijke druk verhoogd. De term ‘verward’ heeft voor- en nadelen, maar heeft in ieder geval geleid tot spraakverwarring. De kwestie is erg groot geworden en daarmee prototypisch voor hoe in Nederland burgers, professionals en overheid problemen verschillend ervaren en verschillende oplossingen aandragen.
Ook in de eerste helft van 2019 is het aantal meldingen van personen met verward gedrag weer gestegen – al jaren is de jaarlijkse toename rond de 10%. Burgers en beleidsmakers raken steeds meer in paniek. Relativerende reacties van zorgbestuurders en onderzoekers klinken weinig overtuigend. Het boek De kwestie verwarde personen biedt een nuchtere en onafhankelijke analyse in deze chaos.
Dr. Bauke Koekkoek werkt als crisisdienstverpleegkundige, en lector Onbegrepen gedrag en Samenleving bij de HAN en de Politieacademie. Hij is epidemioloog en promoveerde in de sociale wetenschappen. Al meer dan 25 jaar werkt hij samen met mensen die verward worden genoemd. Van zijn hand verscheen eerder het succesvolle Verward in Nederland.
De kwestie verwarde personen
EAN 9789401462334 | € 25,99
Uitgeverij LannooCampus
Bolletje zegt
Wat is verward? Er zijn talloze bizarre gruweldaden uitgevoerd,in naam van uiterst zogenaamd niet verwarde, logistieke, ordelijke ambtenaar types.
Deze maatschappij is zelf verward.Of is het niet verward, om de gehele aardbodem af te rauzen en leeg te slurpen, voor je winst fetisjisme ?
Coke snuivende, hoerenlopende, zichzelf met bonussen belonende bankmannetjes, wiens banken door de staat en de gemeenschap gered worden, als deze weer falen, zijn niet ‘verward’ ?
Mark Rutte is niet verward ? Ja, dan ben ik een prei. Dan ben ik Bassie en Adriaan.
Mensen vinden mij vast ‘heel links’ ofzo, maar ik spreek vanuit mijn hartje