Antisemitisme, meer dan ooit een delicaat en beladen begrip. Wat betekent het eigenlijk, en wat is bijvoorbeeld het verschil met anti-Judaïsme en Revisionisme? In De eeuwige kop van Jood brengt filosoof Ludo Abicht de nuances aan, geeft hij verhalen uit de geschiedenis context en probeert hij de verwarring te ontknopen. De eeuwige kop van Jood, een geschiedenis van het antisemitisme, verschijnt op 12 september bij uitgeverij Vrijdag.
Anti-Judaïsme en antisemitisme zijn meer dan ooit delicate en beladen begrippen. Revisionisme en antizionisme zijn dat vandaag allicht nog meer. Aan de hand van een geschiedenis van de eeuwenoude en nog steeds actuele Jodenhaat ontknoopt Abicht in De eeuwige kop van Jood de verwarring met heldere en ondubbelzinnige argumenten. Abicht zoekt naar individuele en collectieve oorzaken en verklaringen voor Jodenhaat en hoopt zo een uitweg te vinden uit deze mensonterende en dodelijk waanzin.
Een serene, zo objectief mogelijke dialoog over het antisemitisme kan waarschijnlijk meer doen tegen de opnieuw toenemende onverdraagzaamheid dan tientallen wetten en evenveel taboes.
Met een nawoord van Brigitte Herremans, expert Midden-Oosten bij BOZAR. Ze was eerder actief voor Broederlijk Delen en Pax Christi, en doet onder meer aan sensibilisering ovehr et Israëlisch-Palestijnse conflict.
‘Antisemitisme is een groeiend probleem en komt voor in alle geledingen van de maatschappij: van burgers, politici en opiniemakers tot vertegenwoordigers van het middenveld. Toch bestaat er nauwelijks animo voor gesprekken waarbij de verschillende partners echt naar elkaar luisteren, eerder dan elkaar aan te vallen of te wantrouwen. Het besef dat Jodenhaat ons allen aanbelangt en niet enkel het probleem van de Joodse gemeenschap is, leeft nauwelijks.’ – Brigitte Herremans
Ludo Abicht (1936) is filosoof en publicist. Hij doceerde en publiceerde veel over het Israëlisch-Palestijns conflict, Joodse cultuur en geschiedenis, filosofie, ethiek, integratie en nationalisme. Recent publiceerde hij De Bijbel: een vrij zinnige lezing en De Joden van Antwerpen.
De pers over De Bijbel: een vrij zinnige lezing:
‘Lovenswaardige poging om de Bijbel voor een brede groep toegankelijk te maken’ – Nederlands Dagblad
‘Abicht demonstreert op aanstekelijke wijze hoe de Bijbel nog steeds als een betekenisvol en zingevend werk kan worden gelezen.’ – De Reactor
‘Heeft veel te bieden voor wie zijn kennis over de Bijbel wil opkrikken.’ – Friesch Dagblad
‘Alles wat u altijd al had willen weten over antisemitisme, maar nooit durfde te vragen…’ – Luckas Vander Taelen, journalist, historicus en politicus.