Wat is voor jou nou eigenlijk gek? En wat is normaal? Antropologe Danielle Braun reist de hele wereld over en bekijkt ‘gek’ gedrag vanuit verschillende culturele perspectieven. Ze schreef er een boek over, Da’s gek!, dat op 18 april in de boekhandel ligt.

Een ring door je neus is voor veel mensen gekker dan eentje door je oor. Getrouwd zijn als man met drie vrouwen tegelijk is gek, maar drie vriendinnen hebben als vrouw is heel gebruikelijk. Je eigen hond opeten is gek, maar je eigen varken niet. We oordelen de hele dag over gek en normaal gedrag.

Maar wat is dan precies gek en wat is normaal? Wie bepaalt dat eigenlijk, en hoe? Cultuur bepaalt voor een groot deel wat je gek vindt en wat niet. Als jouw wieg ergens anders had gestaan, had je waarschijnlijk andere dingen gek of juist normaal gevonden dan nu.

In haar boek Da’s gek! daagt Danielle je uit om te bepalen of gek wel echt gek is of best normaal. En andersom. Met de blik van een antropoloog laat ze je kijken naar werk, relaties en zelfs naar wat we tussen de lakens doen.  Hier zijn wel risico’s aan verbonden! Je zal er namelijk achter komen dat ‘normaal’ soms best gek is, en ‘gek’ soms behoorlijk normaal. En dat kan je in de war brengen.

Hoe vaak had jij vandaag al een oordeel ergens over? Vond je iets raar, of ongewoon? In Da’s gek neemt Danielle Braun je mee op reis en laat je met de blik van een antropoloog kijken naar werk, relaties en zelfs naar wat we tussen de lakens doen. Daarbij betoogt ze dat ‘normaal’ soms best gek is, en ‘gek’ soms behoorlijk normaal.

Of iets gek is hangt af van de context. In twintig verhalen geeft ze antropologische levenslessen, met daarbij prikkelende, reflectieve vragen. Door haar frisse blik op de mens raak je prettig in de war, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je wordt, kortom, zelf een beetje antropoloog. Van je eigen leven.

Danielle Braun is corporate antropoloog en expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Haar boek De Corporate Tribe werd uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2016.

‘Wat ze je niet vertellen wanneer je zoals ik antropologie gaat studeren, is dat je de rest van je leven een weirdo bent. Een buitenstaander in je eigen omgeving. Welkom bij de club. Dit boek rekent ook af met jouw normaal zijn.’ Joris Luyendijk, antropoloog, journalist

Het boek ligt op 18 april 2018 in de boekwinkel. Het voorwoord is geschreven door journalist, auteur en antropoloog Joris Luyendijk.

Uitgeverij Water.
DA’S GEK
auteur: Danielle Braun
verschijningsdatum 18 april 2018
ISBN nummer: 978 9492 4953 58

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk