Vleesvervangers: ik heb er al vaker over geschreven. Waarom zou je vlees willen vervangen als je ook gewoon peulvruchten kunt eten, in curry’s, dahl, tofu, of tempeh? Toen mijn dochter nog klein was en een voorkeur had voor traditioneel eten, aten we vaak AGV-tjes (Aardappelen, Groenten, Vleesvervanger) om haar tegemoet te komen. Maar de dochter is in 12 jaar tijd uitgegroeid tot een jongvolwassene die bijna alles lust en graag experimenteert in de keuken. Vleesvervangers komen bij ons nog maar zelden op tafel, omdat we nauwelijks nog AGV’tjes eten. Bij uitzondering gaan er plantaardige speckjes door de erwtensoep.
Wat betreft plantaardige zuivelvervangers sta ik er iets anders in. Plantaardige kaas vind ik niet lekker, en waarom zou ik plantaardige kaas op mijn brood doen als ik ook gewoon van nature plantaardige pindakaas of hummus kan nemen? Plantaardige melk is wel handig, voor de pap bijvoorbeeld, evenals plantaardige room – maar die maak ik tegenwoordig meestal zelf door wat amandelen of cashewnoten met water te pureren. Het negeren van plantaardige zuivelvervangers in de supermarkt is nu voorbij, door de opkomst en verkrijgbaarheid van plantaardige Griekse yoghurt. Plantaardige Griekse yoghurt kan heel wat gerechten echt verbeteren. Ik noem er hier twee:
Allereerst de “Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten” (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214691-beter-lasagne-met-bloemkool-walnoten-en-zongedroogde-tomaten/ ). Voeg een flinke schep plantaardige Griekse yoghurt toe aan het walnotenmengsel en je weet niet wat je proeft. Ik maak dit gerecht nu wat vaker, het is ook een geschikt recept als je gasten hebt. Zo heb ik de lasagne laatst gemaakt met dubbele hoeveelheden, dus een hele bloemkool (800 gram) die ik eerst in de keukenmachine tot plakjes had geschaafd. Het originele recept gebruikt bloemkoolrijst, maar dat is duur en in plastic verpakt, terwijl bloemkool juist een van de weinige groenten in de supermarkt is die niet in plastic verpakt verkocht wordt. Alle kleine beetjes helpen. Met een lekkere salade erbij is deze bloemkoollasagne ook geschikt voor de feestdagen.
Ten tweede onze “Griekse schotel”. Ik dacht dat ik dat recept al lang gedeeld was, maar kan het niet vinden in het Boeddhistisch Dagblad. We maken het thuis best vaak want het is erg lekker, gezond en simpel te maken dus het is hoog tijd om dit hier te delen.
Ingrediënten Griekse schotel voor 4 personen:
- 2-3 aubergines, in plakjes
- 2-3 courgettes, in plakjes
- Olijfolie
- Zout, peper
- 400 gram snoeptomaatjes of kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 Komkommer, snijd de helft in halve plakjes
- Handjevol olijven (kalamata’s vind ik het lekkerst)
- Eventueel plantaardige feta
- Couscous, ca. 50 gram per persoon
- 400 gram plantaardige Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- Eventueel wat muntblaadjes
- Partjes citroen
Maak eerst de tzatziki door een halve komkommer ongeschild grof te raspen en in een kom te vermengen met een theelepeltje zout. Na tien minuten of meer kun je in een zeef het vocht eruit drukken. Meng de komkommer met een teentje knoflook uit de pers en de plantaardige Griekse yoghurt. In de zomer is het ook lekker om wat fijngehakte muntblaadjes toe te voegen. Ik raad aan om met de tzatziki te beginnen, want als deze even kan rusten dan kunnen de smaken beter vermengen en wordt de knoflook minder scherp.
Aubergines en courgettes kunnen geroosterd worden in de oven, maar nog lekkerder is het om de grillfunctie van de oven te gebruiken. Leg de plakken aubergine en courgette op twee ingevette bakplaten en bestrijk ze met wat olijfolie. Dit gaat het makkelijkst met een siliconen kwastje. Verwarm de grill in de oven. Gril eerst de inhoud van de ene bakplaat, dat duurt bij ons ongeveer 5-6 minuten, maar hangt uiteraard sterk af van je oven. Verwissel de bakplaten, en terwijl je de inhoud van de tweede bakplaat grilt keer je de plakjes op de eerste bakplaat om (met een vork bijvoorbeeld) en bestrijkt de bovenkant met olijfolie. Herhaal dit met de tweede bakplaat tot alle plakjes aan beide kanten gegrild zijn. Laat iets afkoelen.
Maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal is overgieten van een kopje couscous met een kopje kokend water voldoende, 5 minuten afgedekt laten staan).
De Griekse schotel is een soort lauwwarme salade. Leg op elk bord een portie couscous. Leg daaromheen de gegrilde plakken aubergine of courgette, de tomaatjes, komkommer, olijven en eventueel plantaardige feta. Leg bij elke portie een partje citroen. Garneren met muntblaadjes of peterselie maakt het extra feestelijk.
Tot slot wil ons kerstrecept van een jaar geleden aanraden voor de feestdagen: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/230839-beter-kerstpompoen-in-plaats-van-kerstkalkoen/.
Fijne kerstdagen!


Geef een reactie