• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: plantaardige Griekse yoghurt en Griekse schotel

B’eter: plantaardige Griekse yoghurt en Griekse schotel

20 december 2025 door Jana Verboom Reageer

Vleesvervangers: ik heb er al vaker over geschreven. Waarom zou je vlees willen vervangen als je ook gewoon peulvruchten kunt eten, in curry’s, dahl, tofu, of tempeh? Toen mijn dochter nog klein was en een voorkeur had voor traditioneel eten, aten we vaak AGV-tjes (Aardappelen, Groenten, Vleesvervanger) om haar tegemoet te komen. Maar de dochter is in 12 jaar tijd uitgegroeid tot een jongvolwassene die bijna alles lust en graag experimenteert in de keuken. Vleesvervangers komen bij ons nog maar zelden op tafel, omdat we nauwelijks nog AGV’tjes eten. Bij uitzondering gaan er plantaardige speckjes door de erwtensoep.

Wat betreft plantaardige zuivelvervangers sta ik er iets anders in. Plantaardige kaas vind ik niet lekker, en waarom zou ik plantaardige kaas op mijn brood doen als ik ook gewoon van nature plantaardige pindakaas of hummus kan nemen? Plantaardige melk is wel handig, voor de pap bijvoorbeeld, evenals plantaardige room – maar die maak ik tegenwoordig meestal zelf door wat amandelen of cashewnoten met water te pureren. Het negeren van plantaardige zuivelvervangers in de supermarkt is nu voorbij, door de opkomst en verkrijgbaarheid van plantaardige Griekse yoghurt. Plantaardige Griekse yoghurt kan heel wat gerechten echt verbeteren. Ik noem er hier twee:

Allereerst de “Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten” (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/214691-beter-lasagne-met-bloemkool-walnoten-en-zongedroogde-tomaten/ ). Voeg een flinke schep plantaardige Griekse yoghurt toe aan het walnotenmengsel en je weet niet wat je proeft. Ik maak dit gerecht nu wat vaker, het is ook een geschikt recept als je gasten hebt. Zo heb ik de lasagne laatst gemaakt met dubbele hoeveelheden, dus een hele bloemkool (800 gram) die ik eerst in de keukenmachine tot plakjes had geschaafd. Het originele recept gebruikt bloemkoolrijst, maar dat is duur en in plastic verpakt, terwijl bloemkool juist een van de weinige groenten in de supermarkt is die niet in plastic verpakt verkocht wordt. Alle kleine beetjes helpen. Met een lekkere salade erbij is deze bloemkoollasagne ook geschikt voor de feestdagen.

Ten tweede onze “Griekse schotel”. Ik dacht dat ik dat recept al lang gedeeld was, maar kan het niet vinden in het Boeddhistisch Dagblad. We maken het thuis best vaak want het is erg lekker, gezond en simpel te maken dus het is hoog tijd om dit hier te delen.

Ingrediënten Griekse schotel voor 4 personen:

  • 2-3 aubergines, in plakjes
  • 2-3 courgettes, in plakjes
  • Olijfolie
  • Zout, peper
  • 400 gram snoeptomaatjes of kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 Komkommer, snijd de helft in halve plakjes
  • Handjevol olijven (kalamata’s vind ik het lekkerst)
  • Eventueel plantaardige feta
  • Couscous, ca. 50 gram per persoon
  • 400 gram plantaardige Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Eventueel wat muntblaadjes
  • Partjes citroen

Maak eerst de tzatziki door een halve komkommer ongeschild grof te raspen en in een kom te vermengen met een theelepeltje zout. Na tien minuten of meer kun je in een zeef het vocht eruit drukken. Meng de komkommer met een teentje knoflook uit de pers en de plantaardige Griekse yoghurt. In de zomer is het ook lekker om wat fijngehakte muntblaadjes toe te voegen. Ik raad aan om met de tzatziki te beginnen, want als deze even kan rusten dan kunnen de smaken beter vermengen en wordt de knoflook minder scherp.

Aubergines en courgettes kunnen geroosterd worden in de oven, maar nog lekkerder is het om de grillfunctie van de oven te gebruiken. Leg de plakken aubergine en courgette op twee ingevette bakplaten en bestrijk ze met wat olijfolie. Dit gaat het makkelijkst met een siliconen kwastje. Verwarm de grill in de oven. Gril eerst de inhoud van de ene bakplaat, dat duurt bij ons ongeveer 5-6 minuten, maar hangt uiteraard sterk af van je oven.  Verwissel de bakplaten, en terwijl je de inhoud van de tweede bakplaat grilt keer je de plakjes op de eerste bakplaat om (met een vork bijvoorbeeld) en bestrijkt de bovenkant met olijfolie. Herhaal dit met de tweede bakplaat tot alle plakjes aan beide kanten gegrild zijn. Laat iets afkoelen.

Maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal is overgieten van een kopje couscous met een kopje kokend water voldoende, 5 minuten afgedekt laten staan).

De Griekse schotel is een soort lauwwarme salade. Leg op elk bord een portie couscous. Leg daaromheen de gegrilde plakken aubergine of courgette, de tomaatjes, komkommer, olijven en eventueel plantaardige feta. Leg bij elke portie een partje citroen. Garneren met muntblaadjes of peterselie maakt het extra feestelijk.

Tot slot wil ons kerstrecept van een jaar geleden aanraden voor de feestdagen: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen  https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/230839-beter-kerstpompoen-in-plaats-van-kerstkalkoen/.

Fijne kerstdagen!

 

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: AGV-tjes, bonen, Griekse schotel, plantaardige zuivelvervangers, vleesvervangers

Lees ook:

  1. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
  2. B’eter: Nachos grande met of zonder nepvlees
  3. B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese
  4. B’eter kikkererwtennuggets

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 december 2025
    Upekkha Weekend, Buddhist Equanimity, All level
  • 21 december 2025
    Eco Sanga
  • 21 december 2025
    Kinderdag/ Midwinterdag
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 27 december 2025
    Winterretraite met rust en ruimte
  • 27 december 2025
    New Year Retreat
  • 27 december 2025
    Kerstretraite Kum Nye Yoga
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Zie mij als een open raam

    Hans van Dam - 14 december 2025

    liefste is mijn naam vergeten ’k weet nog steeds niet of ik heet

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter: plantaardige Griekse yoghurt en Griekse schotel
    • Gesprekjes: eenden
    • Marijke van Geest: ‘Meditatie is mijn werkplaats, mijn gedichten zijn mijn werkstukken’
    • Misschien wel, maar misschien ook niet, zei Krumpie
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.