Onlangs had ik een teamuitje met collega’s. In de bus terug zat ik naast een nieuwe collega die ik nog niet kende. Ik weet niet meer hoe het gesprek liep, maar, gek hè, gesprekken die ik voer monden vaak vroeg of laat uit in het uitwisselen van recepten. Van haar kreeg ik toen het volgende recept, dat ik noteerde achterop de plattegrond van Zutphen – de locatie van ons teamuitje. Ik heb het gemaakt en ik wil het nog verbeteren, maar ben ook nu al enthousiast genoeg om het hier te willen delen. Het duurt even om het te maken, maar het is niet moeilijk, je kunt er eindeloos mee variëren, en het is geschikt voor mensen met een glutenallergie.
Ingrediënten voor de taartbodem, voor 4 personen:
- 1 blik kikkererwten
- 2-3 eetlepels meel, mijn collega gebruikte rijstebloem voor een glutenvrije taart, ik gebruikte volkoren tarwemeel
- 50 ml olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Ingrediënten taartvulling:
- 1-2 eetlepels olijfolie
- 1-2 eetlepels meel of bloem, gebruik bijvoorbeeld rijstebloem voor een glutenvrij resultaat
- 2 dl plantaardige melk of room, gekocht of gemaakt door amandelen of cashewnoten met water te pureren
- 300-500 gram groenten en/of paddenstoelen naar keuze: bijvoorbeeld pompoen met prei en olijven of gemengde (bos)paddenstoelen.
- Plantaardige geraspte kaas of gehakte nootjes
Vet voor bovengenoemde hoeveelheden een middelgrote ronde of rechthoekige vorm in. Ik gebruikte mijn brownievorm. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kikkererwten even uitlekken in een zeef of vergiet, maar vang het vocht op. Dat is ‘aqua faba’, letterlijk ‘bonenwater’ en kan goed gebruikt worden als eivervanger, bijvoorbeeld in de vulling van deze hartige taart. Maar daarover later meer. Pureer kikkererwten, meel, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een deeg. Druk dit deeg met vingers of lepel in de ingevette vorm: de bodem en de randen. Bestrooi eventueel met wat extra meel als het deeg teveel aan je vingers of lepel plakt. Mijn collega adviseert om de bodem nu tien minuten voor te bakken. Ik ga nog proberen of het ook zonder voorbakken kan, maar voor nu bakken we voor. Ik doe dit zogenaamde ‘blind bakken’ door bovenop het deeg een stuk bakpapier met over datum bonen te leggen. Dat houdt het deeg op z’n plek. Er bestaan ook kant-en-klare blindbakoplossingen, heb ik van mijn collega begrepen.
Terwijl de bodem wordt voorgebakken kun je de vulling maken. Kleine hoeveelheden groenten kunnen, mits heel klein gesneden, zonder voor te koken of te bakken in de taart. Zelf kookte ik stukjes pompoen 10 minuten voor in een bodempje water en bakte de preiringen aan in wat olijfolie, voor een pompoen-prei-olijventaart. Voor een bospaddenstoelentaart stoofde ik de gemengde paddenstoelen (deels uit de supermarkt, deels wild geplukt) met wat ui en knoflook voor tot ze geslonken waren.
Maak ondertussen een roux van olijfolie, meel en plantaardige melk of room. Zelf maak ik cashewroom door cashewnoten even in heet water te weken en dan met weekwater en al met een staafmixer te pureren. Ik gebruikte 25 gram cashewnoten en 200 ml water. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de roux met de groenten en/of paddenstoelen en stort deze vulling op de taartbodem. Bestrooi met wat plantaardige kaas, of gehakte nootjes.
Bak de hartige taart ca. 35 minuten in de oven. Als de rand mooi goudbruin is, is de taart gaar.
Ik dacht slim te zijn door, op eigen initiatief, ook de aqua faba door de taartvulling te roeren. Het is tenslotte een eivervanger, en hartige taart maken de meeste mensen met eieren. Het resultaat was een hartige taart die, heet uit de oven, lastig te snijden was: de vulling was te vloeibaar. Later toen de taart wat was afgekoeld, was het probleem weg. Mijn conclusie: wil je de hartige taart warm (heet) eten, doe er dan geen aqua faba bij. Je kunt dit eiwitrijke vocht gebruiken voor, bijvoorbeeld, brownies. Ik vries het vaak in om het later te gebruiken.
Serveer de hartige taart warm of koud met een frisse salade.
Geef een reactie