• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

4 oktober 2025 door Jana Verboom Reageer

Onlangs had ik een teamuitje met collega’s. In de bus terug zat ik naast een nieuwe collega die ik nog niet kende. Ik weet niet meer hoe het gesprek liep, maar, gek hè, gesprekken die ik voer monden vaak vroeg of laat uit in het uitwisselen van recepten. Van haar kreeg ik toen het volgende recept, dat ik noteerde achterop de plattegrond van Zutphen – de locatie van ons teamuitje. Ik heb het gemaakt en ik wil het nog verbeteren, maar ben ook nu al enthousiast genoeg om het hier te willen delen. Het duurt even om het te maken, maar het is niet moeilijk, je kunt er eindeloos mee variëren, en het is geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Ingrediënten voor de taartbodem, voor 4 personen:

  • 1 blik kikkererwten
  • 2-3 eetlepels meel, mijn collega gebruikte rijstebloem voor een glutenvrije taart, ik gebruikte volkoren tarwemeel
  • 50 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Ingrediënten taartvulling:

  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1-2 eetlepels meel of bloem, gebruik bijvoorbeeld rijstebloem voor een glutenvrij resultaat
  • 2 dl plantaardige melk of room, gekocht of gemaakt door amandelen of cashewnoten met water te pureren
  • 300-500 gram groenten en/of paddenstoelen naar keuze: bijvoorbeeld pompoen met prei en olijven of gemengde (bos)paddenstoelen.
  • Plantaardige geraspte kaas of gehakte nootjes

Vet voor bovengenoemde hoeveelheden een middelgrote ronde of rechthoekige vorm in. Ik gebruikte mijn brownievorm. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kikkererwten even uitlekken in een zeef of vergiet, maar vang het vocht op. Dat is ‘aqua faba’, letterlijk ‘bonenwater’ en kan goed gebruikt worden als eivervanger, bijvoorbeeld in de vulling van deze hartige taart. Maar daarover later meer. Pureer kikkererwten, meel, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een deeg. Druk dit deeg met vingers of lepel in de ingevette vorm: de bodem en de randen. Bestrooi eventueel met wat extra meel als het deeg teveel aan je vingers of lepel plakt. Mijn collega adviseert om de bodem nu tien minuten voor te bakken. Ik ga nog proberen of het ook zonder voorbakken kan, maar voor nu bakken we voor. Ik doe dit zogenaamde ‘blind bakken’ door bovenop het deeg een stuk bakpapier met over datum bonen te leggen. Dat houdt het deeg op z’n plek. Er bestaan ook kant-en-klare blindbakoplossingen, heb ik van mijn collega begrepen.

Terwijl de bodem wordt voorgebakken kun je de vulling maken. Kleine hoeveelheden groenten kunnen, mits heel klein gesneden, zonder voor te koken of te bakken in de taart. Zelf kookte ik stukjes pompoen 10 minuten voor in een bodempje water en bakte de preiringen aan in wat olijfolie, voor een pompoen-prei-olijventaart. Voor een bospaddenstoelentaart stoofde ik de gemengde paddenstoelen (deels uit de supermarkt, deels wild geplukt) met wat ui en knoflook voor tot ze geslonken waren.

Maak ondertussen een roux van olijfolie, meel en plantaardige melk of room. Zelf maak ik cashewroom door cashewnoten even in heet water te weken en dan met weekwater en al met een staafmixer te pureren. Ik gebruikte 25 gram cashewnoten en 200 ml water. Breng op smaak met peper en zout.

Meng de roux met de groenten en/of paddenstoelen en stort deze vulling op de taartbodem. Bestrooi met wat plantaardige kaas, of gehakte nootjes.

Bak de hartige taart ca. 35 minuten in de oven. Als de rand mooi goudbruin is, is de taart gaar.

Ik dacht slim te zijn door, op eigen initiatief, ook de aqua faba door de taartvulling te roeren. Het is tenslotte een eivervanger, en hartige taart maken de meeste mensen met eieren. Het resultaat was een hartige taart die, heet uit de oven, lastig te snijden was: de vulling was te vloeibaar. Later toen de taart wat was afgekoeld, was het probleem weg. Mijn conclusie: wil je de hartige taart warm (heet) eten, doe er dan geen aqua faba bij. Je kunt dit eiwitrijke vocht gebruiken voor, bijvoorbeeld, brownies. Ik vries het vaak in om het later te gebruiken.

Serveer de hartige taart warm of koud met een frisse salade.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: hartige taart

Lees ook:

  1. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  2. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)
  3. B’eter Turkse pizza
  4. B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 16 september 2025
    Introductiecursus zenmeditatie
  • 2 oktober 2025
    Klaar voor de winter?
  • 4 oktober 2025
    Dungse Jampal Norbu: Mind training voor onzekere tijden
  • 4 oktober 2025
    Vipassana voor beginners
  • 7 oktober 2025
    Volle Maan mantra chant
  • 8 oktober 2025
    Samen mediteren online najaar 2025
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Zin in Overgave
    • B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem
    • Gesprekjes: waar is het water gebleven?
    • Geen dood, geen vrees (64) – Lijden en doodgaan
    • Schijnzekerheden in een onzeker heden

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.