Er schijnt een kookboek te bestaan met de titel Anything you can cook, I can cook vegan. Ik heb het boek niet maar vrienden zeggen wel eens tegen me dat dit ‘echt iets voor mij’ is. Misschien is dat zo, en misschien dat ik het boek nog eens aanschaf, uit nieuwsgierigheid, maar voorlopig red ik me prima zonder. Ik heb op deze plek al vaker recepten plantaardig gemaakt en ik ga daar, ook zonder dat boek, mee door. Meestal is het niet zo ingewikkeld!
Deze week is een recept voor chocoladecake met appelmoes en hazelnoten aan de beurt. In het oorspronkelijke recept staan boter en eieren. Nu wil het geval dat vroeger, voordat men bekend was met de wonderlijke eigenschappen van aqua faba en chiazaad als eivervanger, appelmoes werd genoemd als vervanger van eieren in zoete gerechten. Dus in plaats van 200 gram appelmoes en 3 eieren gebruikte ik 400 gram appelmoes, waar ik voor de zekerheid nog wel een eetlepel gebroken lijnzaad doorheen pureerde, ook een bekende eivervanger. Ik wilde namelijk dat de cake niet te kruimelig werd: ei bindt het deeg en zonder ei worden gerechten kruimeliger.
Het origineel stond in de Volkskrant Magazine en is van Yvette van Boven. Het kwam als geroepen, want onder onze appelboom rapen we nog steeds bijna dagelijks valappeltjes. Het kwam dus goed uit dat het recept vraagt om zelfgemaakte, ongezoete appelmoes.
Begin met het maken van de appelmoes. Ik schil mijn appeltjes niet, dat mag natuurlijk wel. Wel snijd ik ze in kleine stukjes. Voor dit recept heb ik 400 gram appelmoes gepureerd met een eetlepel gebroken lijnzaad, met als nevendoel het in onschuldige kleine stukjes hakken van de schilletjes.
We hadden toevallig ook een bescheiden oogst aan hazelnoten in de tuin. Klein, maar lekker. Die gingen bovenop de cake.
Mijn huisgenoten en ik vonden het resultaat erg lekker dus dit recept houden we erin. “Een smeuïge, maar zachte cake die door de toevoeging van appelmoes fris en sappig blijft, en daardoor ook langer goed” aldus Yvette van Boven (Deze rijke, frisse cake met chocolade en appelmoes is perfect voor wie veel (zieken)bezoek verwacht | de Volkskrant).
Ingrediënten chocolade-appelmoescake met koffieglazuur en noten:
- 200 gram pure chocolade, in stukjes (ik gebruik extra puur)
- 100 gram plantaardige boter
- 400 gram appelmoes (liefst zelfgemaakt, liefst ongezoet) met 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- 150 gram fijne kristalsuiker
- Zakje vanillesuiker
- 125 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 75 gram walnoten en/of hazelnoten, grof gehakt
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetl. cacaopoeder
- 1 eetl. sterke espresso of een theelepel oploskoffie en 1 eetlepel water
Verwarm de oven voor op 180 graden. Yvette bakt haar cake altijd laag (onder het midden) in een gewone oven (geen heteluchtoven), tegen het uitdrogen, dus dat doen we hier ook. Vet een cakevorm of kleine brownievorm (20-22 cm) in.
Smelt de chocolade met de plantaardige boter in een kom au bain-marie op laag vuur. Laat iets afkoelen.
Klop intussen de appelmoes met lijnzaad met de suiker en vanillesuiker luchtig in een hoge kom (met mixer of staafmixer).
Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en het zout in een derde kom en spatel de inhoud van de drie kommen in de grootste kom luchtig door elkaar tot een beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak ca. 35 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt maar de cake nog net wat smeuïg is in de kern. De cake is meestal gaar als er barsten in de bovenkant ontstaan. Laat afkoelen.
Rooster de gehakte noten in een droge koekenpan tot ze geuren. Roer voor het glazuur de poedersuiker en de cacao met de espresso of oploskoffie met wat water tot een dik vloeibaar mengsel. Lepel het glazuur over de afgekoelde cake en bestrooi met de geroosterde noten. Laat iets opstijven voor het aansnijden.
Geef een reactie