“Wij zoeken naar geluk, maar er is lijden in ons: we worden ziek, we voelen ons niet op ons gemak, we hebben geen vrede met onszelf. In ons is een grote leegte, die we proberen op te vullen met dingen van buiten. We denken dat nieuwe en spannende dingen helpen om deze leegte te vullen, maar ze lijken geen effect te hebben. We consumeren meer en meer, maar we vinden geen vervulling. Wat we nodig hebben is liefde, en vrede, maar we weten niet hoe we liefde en vrede kunnen creëren. We weten dat er een manier van leven moet zijn die liefde en vreugde voortbrengt, maar totdat we weten hoe we zo’n manier van leven kunnen vormgeven, gaan we door met consumeren.”
Thich Nhat Hanh (uit de Dharmalezing Healing Ourselves, Healing the Earth dd. 18.03.2012)
Er wordt gesteld dat zo’n gevoel van leegte voortkomt uit onverwerkte nare ervaringen uit onze prille jeugd, ons ‘gewonde innerlijke kind’. Tegenwoordig probeer ik op een intelligentere manier met mijn gevoelens van leegte en onbehagen om te gaan dan me te verliezen in de aanschaf van onnodige spullen. Maar omdat ik niet alleen een gewond innerlijk kind heb (dat schijnen we allemaal in meer of mindere mate te hebben), maar ook een gewond kind van vlees en bloed (gebroken arm) dat af en toe een beetje verwend moet worden, werd er onlangs toch weer iets aangeschaft, dat eigenlijk de toets “heb ik het wel echt nodig?” niet zou doorstaan. Het ding kwam er toch, en mijn dochter en ik hebben er sindsdien, stiekem, veel plezier van. Een volstrekt overbodig, maar oh zo handig apparaat.
Sinds kort zijn wij in het bezit van een browniemaker. Je kunt tegenwoordig allemaal elektrische apparaten kopen die varianten zijn op een tosti-ijzer: de wafelmakers, cupcakemakers, en tegenwoordig dus ook de browniemakers. Ze kosten, in de uitverkoop, bijna niks. Is zo’n apparaat nodig? Nee, je kunt brownies prima in de oven bakken, als je een oven hebt tenminste. Is het apparaat handig? Ja. Omdat je werkelijk in een handomdraai verse brownies op tafel hebt op basis van ingrediënten die de meesten van ons altijd wel in huis hebben. Omdat je er ook andere dingen in klaar kunt maken, zoals cakejes, scones, en mueslireepjes. Omdat zo’n apparaat minder energie gebruikt dan een oven. En omdat het in onze tijd van overvloed en overgewicht, en zeker nu onze twee oudsten de deur uit zijn, niet verkeerd is om gewoon eens een bescheiden aantal brownies, scones, of cakejes te bakken. Het volgende recept is een aanpassing van het bij het apparaat geleverde recept. Het is zo eenvoudig dat je het gemakkelijk uit je hoofd kunt leren, wat wel een voorwaarde is voor het predicaat ‘in een handomdraai’. Met het recept is volop te variëren. Om te beginnen heb ik het veganistisch gemaakt door eieren te vervangen door banaan. Mijn eerste versie was wat te bros en kwam niet heelhuids uit de vorm, vandaar dat ik nog wat lijnzaad heb toegevoegd voor extra binding. Later wil ik de margarine nog vervangen door olie, zodat ik zeker weet dat mijn brownies palmolie-vrij zijn. Maar ik durfde niet te veel tegelijk te veranderen.
Ik geef een recept voor zes traditionele brownies (bij voorbeeld voor de browniemaker), en een grotere plaat plantaardige volkoren spelt brownies (voor de oven). Maak het gerust andersom: een grote plaat traditionele brownies of zes vegabrownies. Het is niet moeilijk de hoeveelheden om te rekenen.
Traditionele brownies (6)
- 50 gram pure chocolade
- 50 gram plantaardige margarine
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1/3 zakje vanillesuiker
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 1 ei
- 1 eetlepel (soja)melk
Vegabrownies (vlaaivorm)
- 200 gram pure chocolade
- 200 gram plantaardige margarine
- Flinke schep cacaopoeder (als je een chocoholic bent: de biologische chocolade van AH heeft maar 55% cacaobestanddelen)
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram volkoren speltmeel of ander meel, ook lekker met quinoameel
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 2 rijpe bananen
- 4 afgestreken eetlepels gebroken lijnzaad
- 1 kopje water
Traditionele brownies in een handomdraai (browniemaker):
Smelt in een pannetje boter en chocolade op een klein vuur, af en toe roeren. Weeg ondertussen alle overige ingrediënten af en klop het ei los met de melk. Roer van het vuur af als alle chocolade gesmolten is, er achtereenvolgens suiker, vanillesuiker, meel, zout en het eiermengsel erdoorheen. Vul de browniemakervormpjes met het mengsel en bak de brownies in 8-10 minuten gaar. Haal uit de vorm en laat afkoelen.
Vegabrownies (taartvorm):
Pureer met een staafmixer bananen, lijnzaad en water. Zet even weg. Smelt ondertussen in een pannetje boter en chocolade op een klein vuur, af en toe roeren. Weeg alle overige ingrediënten af. Roer van het vuur af, als alle chocolade gesmolten is, er achtereenvolgens suiker, vanillesuiker, meel met bakpoeder, zout en het bananenmengsel erdoorheen. Vul een ingevette vorm met het mengsel en bak in 30-40 minuten rustig op 175 graden gaar. Laat afkoelen en snij in stukjes.
Scones maken is overigens ook erg simpel en scones bestaan voor het grootste deel van zelfrijzend bakmeel en (soja)melk. Zoek op “vegan scones recipe” en gebruik ongeveer 300 gram deeg voor 6 scones, of maak een dubbele hoeveelheid en bak twee porties achter elkaar.
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.