Terwijl kranten, tijdschriften, blogs, nieuwsbrieven, receptenpagina’s en niet te vergeten de gratis tijdschriften van de supermarkten over elkaar heen buitelen met de meest fantastische feestrecepten, wil ik hier geen kerstmenurecepten met jullie delen, maar volsta ik met een tip voor een verrassend diner, alleen klaargemaakt of met anderen. Ik ga zelfs niets zeggen over al dat al dan niet wilde vlees in de schappen.
Ik maak al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en we prikken om beurten een minder voor de hand liggend land of keuken, en ieder gezin maakt vervolgens één of enkele gerechten voor één gang. Een poosje geleden, toen we door de voor de hand liggende landen als Italië, Frankrijk en Spanje heen waren, besloten we volgens het alfabet te gaan koken. Via Armenië en Brazilië zijn we terechtgekomen bij Iran, Japan en Kaaimaneilanden.
De tip is dus: kies een minder voor de hand liggend land, of een minder bekende keuken, besteed een uurtje aan het zoeken naar geschikte recepten, zonder al te gekke ingrediënten of ingewikkelde bereidingswijzen, sla kruiden en specerijen in, en ga aan de slag. Verras de gasten met gerechten die ze nog nooit hebben geproefd. Voor de kinderen en minder avontuurlijke eters is er brood, rijst of aardappelen, en enkele gerechten zonder al te uitgesproken smaken (pas op met te scherpe kruiden en met verse koriander, dat lust niet iedereen). Zet gerust ook rauwkost op tafel waar kinderen, minder avontuurlijke eters en lijners op kunnen knabbelen. Vraag eventueel de gasten om zelf óók wat mee te nemen volgens een recept van het land naar keuze. In veel landen doen ze niet aan voor-, hoofd- en nagerechten en zetten ze alles tegelijkertijd op tafel. Dat ziet er dan heel kleurrijk en feestelijk uit!
Landen uit het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika kennen heerlijke salades en andere gerechten met verse groenten, verse kruiden, en peulvruchten, en de meeste ingrediënten zijn goed verkrijgbaar bij de toko of de islamitische supermarkt.
Om u als lezer niet receptloos achter te laten deel ik hierbij een familierecept (gekregen van mijn oudtante). Met de betreffende kruidkoek heb ik al heel wat collega’s verblijd, saaie vergaderingen opgefleurd en het leuke is: het is zo klaar en smaakt elke keer anders. Kan natuurlijk ook met kerst gegeten worden, je zou zelfs een leuke kerstsjabloon kunnen maken en iets creatiefs kunnen doen met poedersuiker…
Het basisrecept voor kruidkoek:
- 3 kopje zelfrijzend bakmeel (of meel naar keuze met bakpoeder)
- 1-2 kopjes suiker (bijv. bruine basterdsuiker)
- Flinke eetlepel koekkruiden en/of kaneel, kardemom, anijs, kruidnagel
- 1 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- 1 ½ kopje vloeistof, bijv. (soja)melk
- Eventueel nog toevoegen: stukjes chocola, noten, rozijnen, cacaopoeder, etc.
Meng alles door elkaar, stort in een ingevette bakvorm, en bak afhankelijk van de dikte van de koek ca. 35 minuten op ca. 200 graden.
Hierbij mijn variant met pepernoten (kruidnootjes) en chocoladeletters, restanten van het Sinterklaasfeest. Wegens allerlei omstandigheden zat ik na 5 december nog met drie zakken kruidnootjes. Ik heb er onder andere tiramisu van gemaakt, maar ook een aantal kruidkoeken:
- 3 kopje zelfrijzend bakmeel
- 1 ½ kopje suiker (bruine basterdsuiker)
- Flinke eetlepel koekkruiden en theelepel elk van kaneel, kardemom, kruidnagel
- 1 kopje zonnebloemolie
- Puree gemaakt van 1,5 kopje water en 1 grote of 2 kleine rijpe bananen
- Één flinke chocoladeletter, fijngehakt, restje gemengde nootjes (gehakt) en een royale hoeveelheid kruidnootjes
Maak de kruidkoek zoals bij het basisrecept beschreven staat.