In India, Tibet en in andere landen waar Tibetaanse boeddhisten in ballingschap leven is gisteren het Lhabab Düchen festival gevierd. Het is een van de vier festivals binnen het Tibetaans boeddhisme waar belangrijke gebeurtenissen in het leven van Boeddha worden herdacht. Het festival wordt gevierd op 22ste  dag van de negende maanmaand volgens Tibetaanse kalender en viel dit jaar op 3 november.

Met dit festival wordt gevierd dat Boeddha op 41-jarige leeftijd van de hemel terug naar aarde keerde. Volgens de traditie in het Tibetaans boeddhisme daalde hij naar beneden met behulp van een driedelige ladder, onder aanmoediging van zijn volgeling Maugalyayana. De ladder was gemaakt door Viswakarma, de godheid van de machines.

De legende is dat Boeddha op die leeftijd vertrok naar de het hemelse Trayastrimsa wensrijk om daar leringen te geven en zijn moeder de vriendelijkheid  terug te betalen na de bevrijding uit samsara. Tibetanen in ballingschap baden gisteren voor een lang leven voor de Dalai Lama.

Bron BNN.

Categorieën: Tibetaans boeddhisme
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk