In de grond bij het gebouw van de Buddhist Church of Florin, in Sacramento, VS, is tijdens het jaarlijkse Obon festival een tijdcapsule die 37 jaar geleden bij de kerk werd begraven opgegraven. Het is honderd jaar geleden dat de kerk werd gesticht. De inhoud van de capsule trok veel belangstelling.
De luchtdichte koperen doos van 12 inch bevatte materialen die zorgvuldig in plastic zakken waren verpakt, waaronder krantenknipsels, familiefoto’s en kerkfolders die al in de jaren vijftig van de vorige eeuw dateren, en brieven van de derde generatie beoefenaars die de huidige leden van de kerk aanspreken. De capsule werd begraven bij de kerk, het enige overgebleven eigendom dat nog door de Japanse Amerikanen in Florin werd gebruikt van voor de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt uit kerkdocumenten.
De kerkleden en hun familie bekeken de capsule voordat ze ’s avonds deelnamen aan de Obon-dans, een volksdans die de dienst begeleidde. Volgens de Japanse boeddhistische leer is het Obonfestival een tijd waarin de zielen van de overledenen drie dagen naar huis moeten terugkeren voordat ze teruggaan naar hun rustplaats.
De tijdcapsule is een onderdeel van een herdenkingsproject dat voortkwam uit een galareünie in 1981 voor de leden van de gemeenschap in het vooroorlogse Florin-gebied, waar toen 2.500 Japanse Amerikanen woonden voordat ze in 1942 werden geïnterneerd. Ongeveer de helft van de leden van de gemeenschap keerde na het einde van de Tweede Wereldoorlog terug naar Florin om de landbouw voort te zetten, maar de gemeenschap is nooit volledig hersteld.
Het thema van het 100-jarig bestaan van de kerk is “Ons verleden eren – onze toekomst vieren”. Er zijn plannen om in september dit jaar, rond de viering van het 100-jarig bestaan, een andere tijdcapsule te begraven. In de verwachting dat de volgende generatie zich deze generatie zal herinneren.