Sinds de oprichting heeft Radio Free Asia verslag gedaan van belangrijke momenten in de geschiedenis van het moderne Tibet.
Bijna drie decennia lang heeft Radio Free Asia kritisch verslag gedaan van Tibet. Het diende als een levensader voor informatie voor het Tibetaanse publiek dat onder het autoritaire bewind van China leeft en het verbond hen met Tibetanen in ballingschap – terwijl het een zeldzaam kijkje gaf in het leven in de zeer beperkte regio. Via kortegolfradio en digitale platforms heeft RFA Tibet verslag gedaan van belangrijke momenten in de geschiedenis van het moderne Tibet.
Het registreerde uit de eerste hand de wijdverspreide protesten in Tibet in 2008 en de daaropvolgende golf van zelfverbrandingen. RFA documenteerde de historische vrijwillige overdracht door de Dalai Lama van zijn wereldlijke macht in 2011 en de overdracht daarvan aan de democratisch gekozen leider van de Tibetaanse regering in ballingschap, het Centraal Tibetaans Bestuur.
Toehoorders in Tibet hebben in het geheim en met groot gevaar voor eigen leven toegang gekregen tot RFA-uitzendingen. Ze hebben te maken gehad met China’s geavanceerde censuur, het opzettelijk storen van het signaal en het risico op gevangenisstraf.
RFA-journalisten en hun bronnen in het land – partnerschappen voor het delen van informatie die gedurende vele jaren zijn opgebouwd – hebben ook hun persoonlijke veiligheid op het spel gezet. Ze hebben onderbelichte gebeurtenissen in Tibet aan het licht gebracht en Chinese propaganda tegengegaan. Ze hebben de gevolgen van China’s assimilatiebeleid blootgelegd, waaronder de pogingen om de Tibetaanse religieuze, culturele en taalkundige identiteit uit te wissen.
RFA Tibetan heeft die trend tegengegaan met dagelijkse uitzendingen in drie verschillende Tibetaanse dialecten: Ukay, Khamkay en Amkay. Het is een belangrijke bron van informatie over Tibet geweest voor beleidsmakers, regeringen, wetgevende instanties en rechtengroeperingen.
Op de 25e verjaardag van RFA zei de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, het volgende over het belang van de uitzendingen:
Ik waardeer het werk (van RFA) zeer. De wereld heeft kennis nodig over wat er echt gebeurt op deze planeet, vooral in die gebieden waar informatiebeperkingen zijn, en hier is Radio Free Asia echt heel, heel nuttig.
Dus nu wil ik in de eerste plaats de mensen bedanken die zich daarvoor hebben ingezet… Jullie werk is zeer relevant voor de wereld van vandaag, vooral in gebieden waar geen vrije informatie beschikbaar is.
– Dalai Lama
Sinds het begin van de uitzendingen heeft RFA uitgebreid verslag gedaan van de Dalai Lama. Dat heeft exclusieve interviews opgeleverd en ons publiek ongefilterde toegang verschaft tot de lessen van de Tibetaanse spirituele leider, openbare toespraken, wereldwijde reizen en ontmoetingen met wereldleiders. Dit is informatie die Peking in Tibet heeft proberen te censureren, terwijl degenen die toegang tot deze informatie kregen, werden gestraft.
RFA heeft verslag gedaan van de vervolging door de Chinese regering van Tibetanen die alleen maar afbeeldingen van de Dalai Lama in hun bezit hebben. Tibetanen die betrapt zijn op het delen van of luisteren naar zijn lessen, het tonen van zijn foto of het vieren van zijn verjaardag, zijn willekeurig vastgehouden, gemarteld en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.
RFA heeft de pogingen van de Chinese Communistische Partij gevolgd om de erkenning van boeddhistische reïncarnatielama’s te dwarsbomen en zich te bemoeien met de opvolging van de Dalai Lama – terwijl we de verklaringen van de Dalai Lama publiceren om dat tegen te gaan: dat hij herboren zal worden in een vrije wereld, buiten Chinese controle; dat hij alle aanspraken van de Chinese regering op gezag over het reïncarnatieproces verwerpt.
Bevolkingsbeperkingen in boeddhistische academies zoals Larung Gar hebben duizenden monniken en nonnen gedwongen zich van hun gewaad te ontdoen – uit te kleden- en de toelatingscriteria omvatten nu ook loyaliteitstests aan de Chinese Communistische Partij. RFA-rapporten hebben de strategie van de regering onthuld om religieuze instellingen van binnenuit te controleren terwijl ze zich in het openbaar beroept op godsdienstvrijheid.
In 2008 was RFA het eerste mediakanaal dat het nieuws bracht over de massaprotesten in Lhasa die zich snel over de Tibetaanse hoogvlakte verspreidden. RFA-journalisten gaven zeldzame, op bronnen gebaseerde verslaggeving toen Tibetanen in opstand kwamen om te protesteren tegen de Chinese onderdrukking in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing.
Tijdens dit alles heeft RFA de nadruk gelegd op verhalen van Tibetaanse veerkracht, verzet en prestaties. RFA heeft artiesten geprofileerd die traditionele muziek in ere houden ondanks beperkingen op culturele expressie; jonge ondernemers die duurzame bedrijven opzetten die Tibetaans vakmanschap in ere houden; atleten die politieke obstakels overwinnen om internationaal te concurreren en geleerden die ijverig werken aan het digitaliseren van oude teksten die voor altijd verloren dreigen te gaan.
Geef een reactie