Deze salade schijnt een hit te zijn op Tiktok. We kwamen thuis van onze rondreis en werden hierop getrakteerd door onze dochter. Het origineel heet ‘Green Goddess Salad’ – maar ik probeer Engelse woorden te vermijden – soms tevergeefs. Bovendien doet het me teveel denken aan de Groene Tara – die bij mij tevoorschijn komt als ik mijn telefoon aanzet. Dat voelt respectloos. Groene goddelijke salade dus, goddelijk lekker – als je van verse knoflook houdt. Het recept is plantaardig gemaakt door onze dochter, dus het is wel een mededogend recept.
In het ideale geval zou ik hier een brug maken naar mijn vorige stukjes en schrijven hoe de salade boordevol wild geplukte blaadjes zat en hoe niets van de ingrediënten in plastic was verpakt, maar dat zou niet waar zijn. De ingrediënten waren gewoon uit de supermarkt, en helaas waren sommige, zoals de spinazie, ook verpakt in plastic. Maar ik zie wel mogelijkheden om zo’n salade in de toekomst te maken met wilde (deels) planten.
Ingrediënten (salade voor 4 personen):
- 2 sjalotjes
- Sap van 1 citroen
- 1-2 tenen knoflook
- 50 gram ongezouten ongebrande cashewnoten en/of amandelen of andere noten
- 50 gram verse spinazie
- 30 gram verse basilicum en/of andere verse groene kruiden: peterselie, dille, bieslook, munt, koriander etc.
- 2 eetlepel azijn, bijvoorbeeld rijstazijn
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1-2 komkommers
- 4 bosuitjes
- 300 gram groene bladgroenten, bijvoorbeeld gesneden spitskool, ijsbergsla of spinazie. Sommige mensen doen er ook nog avocado en/of doperwtjes in.
Pers de citroen uit. Snijd de sjalotjes en knoflook grof. Doe voor de dressing de sjalotjes, knoflook, cashewnoten, 50 gram spinazie, basilicum, het citroensap, de (rijst)azijn en de olijfolie in een hoge kom en mix met een staafmixer (of in een blender) tot een romige saus. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.
Snijd de komkommer(s) ongeschild in kleine blokjes en de bosui in dunne ringetjes. Doe de groene bladgroente, komkommer en bosui in een grote kom en meng de dressing erdoor. Eet dit als lunch of als hoofdgerecht met stevig brood en misschien nog iets als hummus erbij.
Geef een reactie