Vrijheid is meesterschap over je eigen geest
Matthieu Ricard.
Als we de waarheid omtrent hoe de dingen in elkaar zitten beginnen in te zien, ontdekken we zelf wat lijden in ons leven teweegbrengt, en wat tot geluk en vrijheid leidt. De Boeddha ontwierp een gedetailleerde kaart van de werkelijkheid. Wanneer we deze kaart goed lezen, zijn we vrij om te kiezen in welke richting we gaan. Alles- zowel de vrede als het lijden- gebeurt volgens bepaalde wetten. Vrijheid ligt besloten in de wijsheid om keuzes te maken. (Joseph Goldstein)
Bevrijding vinden we niet in het verhaal. Bevrijding vinden we in het uiteindelijke perspectief, in de openheid van dit moment. Maar in dit perspectief kunnen we niet blijven. Vanuit dit perspectief gaan we terug het verhaal van ons leven in. (Edel Maex)
Op vrijdag 18 augustus 2017 is Tine Van Haegenborgh te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne.
Tine: ‘In dit persoonlijk verhaal wil ik een proces beschrijven en het thema bevrijding uitdiepen. Een getuigenis, om te illustreren hoe trauma’s die we allen meemaken vaak herkenbaar zijn en deel uitmaken van een groter geheel. Ervaringen van geweld, gevangen zitten en over het doorgaan van een helingsproces, om zo plaats te maken voor diep vertrouwen, mildheid, vergeving, positiviteit.
En ook over de ervaring van een diepere connectie, door meer contact en kennis van het boeddhisme, de herkenning van het heilzame van de dharma. De telkens weerkerende cirkelbewegingen in deze bevrijdingsleer verkennen. Het bewegen tussen absolute en relatieve werkelijkheid, en in deze beweging de stilte vinden. Het besef dat er keuze is om heen en weer te gaan tussen wie dit verhaal heeft meegemaakt en wie er oorspronkelijk is, die volkomen vrij is en nooit gevangen geweest, voorbij de kramp van het hechten. Het ervaren en meer doorgronden van het non-duale. Het eigen verhaal eindelijk loslaten. Om dan terug in contact te treden. Telkens opnieuw.’
Tine Van Haegenborgh is gehuwd en moeder van twee jong volwassenen. Sedert meer dan twintig jaar werkt ze als huisarts in Antwerpen. Ze deed na haar studies geneeskunde de opleiding tropische geneeskunde en vertrok samen met haar partner een jaar naar Zuid-Soedan voor Artsen Zonder Grenzen en nadien nog drie jaar naar Zimbabwe voor Medicus Mundi, waar ze samen in een districtsziekenhuis werkten en ze o.a. een project opstartte rond hiv-preventie met lokale vrouwen. Terug thuis volgde ze eerst enkele jaren Tai Chi, dan mindfulness en in 2006 kwam ze via Paul Van hooydonck in contact met Yoga, Vipassanameditatie en boeddhisme. Nadien volgde ze nog compassietraining en Interpersoonlijke Mindfulness (Voice Dialogue) bij Erik Van den Brink. Ze heeft retraites gevolgd in België en in Sri Lanka (Nilambe) en nam recent deel aan de pelgrimsreis in Noord-India met Ehipassiko. Tine maakt deel uit van het Ehipassiko-bestuur.
Kay zegt
Boeddha zei,”Zoals de smaak van alle zeeën zout is, zo is de smaak van al mijn leringen het Nirwana”. Als je het Nirwana weg laat dan beroof je Boeddha’s leven van zijn centrale betekenis. Het boven staande artikel heeft veel weg van het ontbreken van Boeddha’s centrale betekenis.