De Tibetaanse geestelijke leider, de Dalai Lama, is vandaag voor een zevendaags bezoek aangekomen in Kasjmir.
Eerste minister Omar Abdullah ontving hem op de luchthaven van Srinagar. De Dalai Lama zal nederzettingen van Tibetaanse vluchtelingen in de omgeving van Srinagar bezoeken. En naar alle waarschijnlijkheid ook een bezoek brengen aan de voor boeddhisten belangrijke plaats in de buurt van Harwan.
In het midden van de tweede eeuw n. Chr. riep de Kushaanse heerser Kanishka het vierde boeddhistische concilie in Gandhara bijeen. Die liep uit op een formele breuk tussen het Mahayana-boeddhisme en de traditionele Nikaya-scholen.
Sommige deskundigen sluiten niet uit dat het concilie in Harwan plaatsvond. De boeddhistische ruïnes die daar begin vorige eeuw zijn gevonden, dateren uit de derde eeuw n. Chr.
Dit was tevens de tijd en plaats van rijke culturele interacties tussen het boeddhisme en de Hellenistische cultuur, die invloed uitoefende op de vroegste afbeeldingen van Boeddha’s in wat bekend staat als Grieks-boeddhistische kunst.
Kasjmir, voluit Jammu en Kasjmir, is een gebied in het noordelijke gedeelte van het Indische subcontinent. Het is bestuurlijk tussen drie landen verdeeld: Pakistan, India en China.
Hoewel in de praktijk elk van deze regio’s wordt bestuurd door het land dat het eigendom opeist, heeft India de toewijzing van de door Pakistan en China opgeëiste gebieden formeel niet erkend. Pakistan beschouwt heel Jammu en Kasjmir als betwist gebied, en stelt dat de eis van India niet geldig is. Kasjmir vormt de inzet van een langdurig territoriaal geschil tussen de drie landen.
Het eigenlijke Kasjmir behoort bestuurlijk voor het grootste deel tot India en is een vallei van ongeveer 7200 km2, op 1675 meter hoogte, met het westelijk deel van de Himalaya.. Het gebied heeft een oeroude geschiedenis. Jammu en Kasjmir was gedurende lange tijd een van de centra van de Sanskrietcultuur. De literatuur, beeldhouwkunst, muziek, dans, schilderkunst, en architectuur van Jammu en Kasjmir heeft aanzienlijke invloed gehad in Azië.
Bronnen: Wikipedia en buitenlandse persagentschappen.
kees kooij zegt
Ach, dat is dan ook niet zo erg ver van het gebied van Ladakh , met zijn vele Boeddistische kloosters.en door z’n nogal geisoleerde ligging nog een beetje identiek
aan de door China bezettte gebieden van Tibet
en ook niet zo heel ver verwijderd van Dharamsala
waar de Dalai Lama resideert.