Opwarming, overstromingen, bosbranden en stormen. We kunnen er niet aan ontsnappen. Constant worden we als mens geconfronteerd met de kwetsbaarheid van ons huidige bestaan. En het tij lijkt onomkeerbaar. Hoe verkeer je in een crisis waarin het lijkt alsof er niets meer te redden valt? Hoe verhoud je je tot de wanhoop, als iedere strijd verloren lijkt? Vanuit het perspectief van Kanzeon, de boeddhistische godin van compassie die dit lijden van de mens aanschouwt, biedt ‘Duizend Groene Handen’ een poëtische meditatie waarin de kijker wordt uitgenodigd te reflecteren op de vragen die de klimaatcrisis oproept. De film illustreert hoe het boeddhistisch gedachtengoed ons kan leren vrede te sluiten met de wanhoop.
De klimaatcrisis is een werkelijkheid die we steeds nadrukkelijker voelen. Soms op subtiele manieren – lege schappen in de supermarkt, of een toename van slakken in de tuin – maar ook op schokkender wijze, zoals door extreme weersomstandigheden en overstromingen dicht bij huis. Tegelijk is er de maatschappelijke weerstand om de ernst van deze crisis te erkennen.
‘Duizend Groene Handen’ volgt Tenjo en Senko, twee boeddhistische leraren die zich met de klimaatcrisis verbinden en zich samen met andere boeddhisten bezighouden met dit vraagstuk. Hun perspectieven en praktijken laten zien hoe ze met compassie en wijsheid reageren op deze urgente uitdagingen. Terwijl ze zoeken naar een balans tussen actie en acceptatie, geven ze uitdrukking aan de diepe verbondenheid die zij voelen met de wereld om zich heen. De documentaire zoekt naar het antwoord op de vraag: hoe kan het boeddhisme ons helpen bij het vinden van rust en veerkracht in een onrustige wereld?
Boeddhistische Blik – ‘Letter to San Zaw Htway’
San Zaw Htway was een kunstenaar, activist, politiek gevangene en dierbare vriend. Na de militaire coup in Myanmar in 2021 vroegen de filmmakers aan San Zaw Htway’s geliefden – van wie sommigen zich schuilhouden of in het verzet zitten – om een brief aan hem te schrijven als een daad van herinnering en om troost en hoop te vinden te midden van de brute militaire repressie. De film won onlangs de Japan Prize of Honor.
De brute militaire staatsgreep van 1 februari 2021 vernietigde in één klap de fragiele democratische overgang in Myanmar die tien jaar eerder was ingezet. Duizenden mensen zijn sindsdien door de junta vermoord en gevangen gezet. De anonieme schrijvers in deze film laten zich inspireren door San Zaw Htway, wiens leven veel te kort heeft geduurd. Ze zijn in hun brieven op zoek naar hoop en weerbaarheid in deze wrede tijd. De boeddhistische San Zaw Htway doorstond 13 jaar gevangenis met wijsheid, veerkracht en gratie.
‘Letter to San Zaw Htway’ is een korte participatieve documentaire van Petr Lom en Corinne Egeraat. In de nasleep van de militaire coup in Myanmar op 1 februari 2021 nodigden de filmmakers de naasten van de overleden Birmese kunstenaar en activist San Zaw Htway uit om hun ervaringen en gedachtes in brieven aan hem te schrijven. Deze film is samengesteld uit hun woorden.
Gefilmd door de Birmese cameraman Bo Thet Htun, die de overname door het leger volgde in de maanden na de staatsgreep, en door Petr Lom, die San Zaw Htway over een periode van vier jaar volgde met zijn camera.
Geef een reactie