Tibetaanse activisten hebben de benoeming van Marco Rubio als volgende minister van Buitenlandse Zaken door de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump verwelkomd. Ze zeggen te hopen dat de senator zijn staat van dienst als verdediger van de mensenrechten in China zal voortzetten in zijn rol als Amerika’s topdiplomaat.
Rubio, zoon van Cubaanse migranten en al lange tijd een ‘havik’ op het gebied van buitenlands beleid als het gaat om de Chinese Communistische Partij, werd woensdag door Trump genoemd als zijn keuze om Antony Blinken op te volgen, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de VS.
Zwarte lijst
Rubio zou de eerste zittende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn die door de Chinese regering wordt gesanctioneerd. Peking heeft hem op de zwarte lijst gezet als vergelding voor de Amerikaanse sancties tegen Chinese functionarissen die betrokken zijn bij de genocide op de Oeigoeren en het harde optreden in Hongkong. Dergelijke sancties zouden Rubio verbieden om China te bezoeken.
Namgyal Choedup, een vertegenwoordiger van de Dalai Lama en het Centraal Tibetaans Bestuur in Noord-Amerika, zei dat het volgens hem nog te vroeg was om te zeggen dat een ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van Rubio zou kunnen leiden tot tastbare veranderingen voor de Tibetanen, maar dat hij niet twijfelde aan de oprechtheid van Rubio.
‘Senator Rubio’s diepgaande begrip van Tibetaanse kwesties, zijn sterke standpunt over Tibet en zijn belangrijke rol in het sponsoren van en pleiten voor twee belangrijke Tibet-gerelateerde wetten die door de Amerikaanse regering zijn aangenomen, zijn prijzenswaardig,’ zei Choedup. In 2018 was Rubio mede-indiener van de Reciprocal Access to Tibet Act, die tot doel heeft de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen aan Chinese functionarissen die Amerikaanse burgers verbieden Tibet binnen te gaan.
Reïncarnatie Dalai Lama
Hij zette zich ook in voor de Tibet Policy and Support Act, die zegt dat elke beslissing over de reïncarnatie van de Dalai Lama uitsluitend bij de Dalai Lama zelf en de bredere Tibetaanse gemeenschap ligt – en niet bij Peking, dat zijn eigen opvolger wil installeren.
‘Hoewel het nog te vroeg is om te bepalen welke invloed hij precies op Tibet zal hebben, is zijn niet aflatende steun voor de Tibetaanse zaak duidelijk,’ voegde de Tibetaanse gezant eraan toe. ‘Met de nieuwe regering op haar plaats blijven we voorzichtig, maar we zijn optimistisch, omdat de Amerikaanse regering, het Congres en het Amerikaanse volk al lang sterke bondgenoten van Tibet zijn.’
Geef een reactie