Afgelopen sanghaweekend in de traditie van Plum Village/Thich Nhat Hanh kwam ik een zuster in de beoefening tegen die net als ik houdt van eten en van recepten uitwisselen. “Ik heb die Georgische boontjes gemaakt”, zei ik. “Maar die van jou vond ik lekkerder”. Toen ze haar Georgische boontjes had gemaakt voor een potluck maaltijd (waarbij iedereen iets meeneemt) op een ander sanghaweekend, had ik haar naar het recept gevraagd. Ze had toen geantwoord dat het niet haar eigen recept was, dat ik gewoon maar even moest googelen. Dat had ik gedaan en ik kwam toen uit bij het recept uit de Volkskrant dat ik hier eerder gedeeld heb. Maar ‘mijn’ Georgische boontjes hadden door het stoven hun groene kleur verloren, en ’haar’ Georgische boontjes waren mooi groen, en lekkerder, vond ik. Ze vroeg welk recept ik had gebruikt en toen ik dat liet zien schudde ze haar hoofd. Het was niet het goede. Nu zijn er waarschijnlijk net zoveel recepten voor Georgische sperziebonen als er Georgische koks zijn – hoofrolspelers, naast sperziebonen, in de Georgische keuken zijn walnoten en knoflook – maar ik besloot hier het door haar gebruikte recept te delen. Georgische sperziebonen op herhaling dus. Nu niet als stoofschotel maar als frisse salade.
Alleen Georgische sperziebonen vond ik nog geen volwaardige maaltijd, dus maakte ik er nog een ander Georgisch recept bij, met kidneybonen. Naast walnoten en knoflook bevat dit recept ook granaatappelmelasse. Ik serveerde er bulgur bij. Het was lekker.
Sperziebonen op z’n Georgisch – Mtsvani lobios pkhali
Ingrediënten voor 4 personen:
- Minstens ½ kopje gemalen walnoten (meer is lekkerder)
- 2 teentjes knoflook, geplet in een knoflookpers (of meegemalen met de walnoten)
- 2 eetlepels rode wijnazijn (of meer naar smaak)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- 3 eetlepels olijfolie
- 600 gram sperziebonen, schoongemaakt en doormidden gesneden
- ½ middelgrote rode ui, in dunne plakjes gesneden, of 2 lente-uitjes, gesneden
- ¼ kopje fijngehakte verse koriander
- Eventueel voor de garnering: granaatappelpitten, plakjes tomaat
- zout en peper, naar smaak
Doe de walnoten, knoflook, azijn, citroensap, water en olie in een kom. Meng goed. Laat 30 minuten staan.
Breng een pan licht gezouten water aan de kook en kook de sperziebonen tot ze zacht zijn, ongeveer 10 minuten. Proef, kook eventueel nog een paar minuten langer. Giet af, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Overigens kan stomen ook.
Doe de sperziebonen en de ui in een kom. Voeg de dressing toe. Breng op smaak met zout en peper en meng goed, indien gewenst kan meer azijn toegevoegd worden. Serveer gekoeld of op kamertemperatuur. Garneren met verse koriander en eventueel granaatappelpitten. Eventueel ook met stukjes of plakjes tomaat.
Kidneybonen op z’n Georgisch – Lobio nigozit
Ingrediënten voor 4 personen:
- Scheutje olie (ik gebruik olijfolie)
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- Minstens 50 g walnoten (meer is lekkerder)
- flinke handvol peterselieblaadjes
- flinke handvol korianderblaadjes (en/of gemalen korianderzaad), plus extra om te garneren
- ½ theel. gedroogde tijm
- 1 teen knoflook
- ¼ theel. gemalen kaneel
- snufje kruidnagelpoeder
- ½ theel. chilivlokken
- (zee)zout
- 2 blikken van 400 g rode kidneybonen, afgegoten en uitgelekt
- 4 eetl. granaatappelmelasse met 4 eetl. water
- 2 eetl. verse granaatappelpitten (facultatief)
Verwarm een hapjespan met wat olie op laag vuur. Smoor de ui zacht en glazig in de olie. Maal of wrijf intussen in een keukenmachine of een grote vijzel met een stamper de walnoten, kruiden, knoflook, specerijen en zout naar smaak tot een grove pasta. Omdat wij een verse koriander-hater in huis hebben, heb ik de verse koriander in deze walnotenpuree vervangen door ½ theelepel gemalen korianderzaad. De verse koriander ter garnering mag iedereen zelf op het eigen bord toevoegen.
Roer de uitgelekte bonen, walnotenpuree, granaatappelmelasse en water in de pan door elkaar en blijf roeren tot alles is verwarmd. Neem de pan van het vuur en laat het gerecht iets afkoelen. Doe het in een schaal en serveer het warm of op kamertemperatuur, bestrooid met koriander en granaatappelpitten.
Het oorspronkelijke recept voor de sperziebonen vind je hier: https://www.food.com/recipe/green-bean-and-walnut-salad-mtsvani-lobios-pkhali-227450
Het recept voor de kidneybonen komt uit het kookboek ‘De beste vegetarische recepten uit de hele wereld’ van Celia Brooks Brown (Veltman Uitgeverij). Uit de plaatselijke kringloopwinkel. Niet speciaal een aanrader want de meeste recepten zijn niet plantaardig en er wordt veel gefrituurd – wat ik niet zo gezond vind.