Wirathu, een ultranationalistische monnik in Birma (Myanmar), die het ‘gezicht van de boeddhistische terreur’ wordt genoemd vanwege zijn rol in het aanwakkeren van religieuze haat tegen moslims, heeft een prestigieuze nationale onderscheiding gekregen nu de militaire machthebbers de onafhankelijkheid van het land van Groot-Brittannië vieren.
Een paar dagen voor de viering van de onafhankelijkheid kondigde het militaire voorlichtingsteam aan dat Wirathu de eretitel ‘Thiri Pyanchi’ zou krijgen voor zijn ‘opmerkelijke werk voor het welzijn van de Unie van Myanmar’.
Wirathu behoorde tot de honderden mensen die eretitels en andere vormen van erkenning ontvingen toen het land woensdag 75 jaar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië vierde. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de militaire leider van het land, generaal Min Aung Hlaing.
Wirathu staat al lang bekend om zijn ultranationalistische en anti-islam retoriek, met name tegen de islamitische Rohingya-minderheid in Birma. In 2013 stond hij op de cover van Time Magazine als The Face of Buddhist Terror. Hij heeft opgeroepen tot boycots van moslimbedrijven en beperkingen op boeddhistisch-moslimhuwelijken. Mensenrechtengroeperingen hebben Wirathu beschuldigd van het aanzetten tot haat tegen de Rohingya-gemeenschap, waarmee hij de basis legde voor een militaire operatie in 2017 die naar schatting 740.000 Rohingya’s dwong naar Bangladesh te vluchten.
Tantra Hardrockcafé zegt
boeddhisme, is toch niet per se voor of tegen een andere religie?
Ik snap dit niet zo goed.
Waarom zou je pro of anti islam zijn, als boeddhist zijnde? Ook heeft nationalisme niet zoveel te maken met boeddhisme. De dharma is internationaal
Ik vind mijzelf meer boeddhistisch, een betere boeddhist, dan deze Wirathu.En ik ben niet eens boeddhist…Kun je nagaan…
Je hoofd kaal maken en rode gewaden dragen, maakt je nog niet boeddhistisch. Het gaat sommige mensen meer om de buitenkant, dan de binnenkant.
Henk Molenaar zegt
Vanuit een Westerse cultuur is het makkelijk kijken. Zowel het Christendom als de Islam zijn godsdiensten met een sterk bekeerings gehalte, soms op het vijandige af. Daarnaast is voir sommigen het godsbesef een meer psychiatrisch ziektebeeld. Het boeddhisme is nl. puur gebasseerd op menselijke ervaring. In landen zonder democratische vrijheden, zoals in dit verhaal, manifesteerd onverdraagzaamheid zich sneller. De angst voor het verlies en daarme de teloorgang van de eigen cultuur is iets waar mensen voor willen vechten, zie Ukraine. En vergeet ook niet de immense religieuze intollerantie in Moslim landen. Net als in dit geval met name cultuur want de Koran is vredelievender dan de Bijbel.
Henk Molenaar zegt
Nog vergeten te vermelden, een stukje over bruto nationaal geluk;
Ethnic cleansing in Bhutan refers to a series of initiatives to remove the Lhotshampa, or ethnic Nepalis, from Bhutan. Inter-ethnic tensions in Bhutan have resulted in the flight of many Lhotshampa to Nepal, many of whom have been expelled by the Bhutanese military. By 1996, over 100,000 Bhutanese refugees (17% of Bhutan’s population at the time) were living in refugee camps in Nepal.[1] Many have since resettled in Western nations.[2] , zie Wiki