Sikyong van de Centrale Tibetaanse Administratie en voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap hebben hun diepste medeleven betuigd aan de familieleden van aartsbisschop Desmond Tutu, een dierbare vriend van de Dalai Lama en Zuid-Afrikaans anti-apartheidsicoon bij diens overlijden.
Op 27 december 2021 schreven Penpa Tsering, Sikyong van de Centrale Tibetaanse Administratie, en Khenpo Sonam Tenphel, voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap, een condoleancebrief aan de familieleden van aartsbisschop Desmond Tutu, waarin zij hun medeleven betuigden met zijn overlijden. In de condoleancebrief aan Leah Tutu, de echtgenote van wijlen Desmond Tutu, schreef Sikyong: ‘Met grote droefheid heb ik kennis genomen van het overlijden van aartsbisschop Desmond Tutu. Namens de Centrale Tibetaanse Administratie en Tibetanen over de hele wereld bied ik uw familie en de bevolking van Zuid-Afrika onze diepste condoleances en gebeden aan. Dit onherstelbare verlies wordt diep gevoeld door het Tibetaanse volk, dat ontroerd en geïnspireerd was door de nederige vriendschap tussen aartsbisschop Tutu en de Dalai Lama. Wij herinneren ons met liefde zijn bezoeken aan Dharamshala, in het bijzonder zijn aanwezigheid bij de pre-celebratie van de 80e verjaardag van Zijne Heiligheid in 2015. Het Tibetaanse volk behoorde tot de miljoenen die de gelukkige ontvanger waren van de grenzeloze empathie en steun van de aartsbisschop. Zijn overwinning bij het brengen van gerechtigheid en vrijheid voor zijn volk is een inspiratie voor velen, ook voor het Tibetaanse volk. Wij blijven eeuwig dankbaar en geïnspireerd door zijn nalatenschap.’
‘Volgens de boeddhistische traditie zullen we vandaag een gebedsdienst houden ter ere van zijn nagedachtenis en bidden we dat we ons blijven laten leiden door zijn geest van altruïsme. Ik had het voorrecht hem te ontmoeten tijdens een evenement in Dharamsala in 2015. Hij had grote bewondering voor de Dalai Lama en deelde een spirituele band met hem. Hij steunde ook onze rechtvaardige zaak van Tibet. Hij pleitte voor mensenrechten, wereldwijde vrede en humaniteit in het algemeen.’
Tutu was een krachtige stem voor het Tibetaanse volk, die vaak zijn steun uitsprak voor de zaak van Tibetaanse vrijheid en solidariteit met de Tibetanen die lijden onder de Chinese bezetting. Hij werd een zeer hechte spirituele vriend van de Dalai Lama. Toen hij in 2006 uit handen van de Dalai Lama de prijs ‘Tibet’s Licht van de Waarheid’ in ontvangst nam ‘namens de helden en heldinnen die vaak onvermeld blijven’, trok aartsbisschop Tutu vergelijkingen tussen de strijd voor het beëindigen van de apartheid en de Tibetaanse strijd.
Tutu riep de Chinese regering in Peking met klem op ‘het juiste te doen’ voor de Dalai Lama en Tibet en sprak de hoop uit dat China door zijn opkomende politieke status in de wereld een ‘supermacht zal zijn voor de bevordering van vrijheid in de wereld, vooral in Tibet’. ‘Slechte mensen hebben niet het laatste woord. Ze hebben misschien wapens en macht, maar ze hebben al verloren… Gerechtigheid, goedheid, mededogen en liefde zullen zegevieren. Vrijheid is niet te stoppen,’ zei Tutu.