Je hoeft niemand te zijn, je hoeft nergens heen. Is wel een van mijn favoriete koans. Regelmatig uitgesproken door mijn boeddhistische leraar en door een meditatieleider. Dat geeft mij een wel zo’n onuitsprekelijke rust om mij niet te hoeven bewijzen. Het is ook de stalen bal van de sloopmachine die mijn ego in de gaten houdt. Ik hoef niemand te zijn.

Als ik loop dan loop ik, als ik zit dan zit ik, als ik eet dan eet ik, als ik praat dan praat ik, als ik luister dan luister ik. Met volle aandacht. Nog zo’n prachtige raadgeving. Soms heb ik de neiging om dingen tegelijkertijd te doen. In de Kloosterbunker, op weg naar een kamer om daar iets te doen,  zie ik een kopje staan, soms heb ik het al in de hand en zet ik het terug, ik besef dat ik nog even een telefoongesprek moet voeren, keer me bijna om. Ik besef ook: als ik loop dan loop ik. Het geeft zo’n rust en creëert zoveel aandacht.

Niet nemen wat je niet gegeven wordt, is een ander issue. Ik voerde laatst in een etablissement werkoverleg met de webmeester van het BD. Na afloop stopte de ober twee kleine snoepjes in mijn zak. Het zijn mijn lievelingssnoepjes, met een koffiesmaak. Zelf had ik ze niet van het schaaltje gepakt, hoewel de ober ze speciaal voor mij er had opgelegd. Nu kreeg ik ze.

Misschien dat ik dit te ver doorvoer. In het verleden ging ik wel eens met een lege maag van de rijk gevulde tafel omdat niemand mij een boterham aanreikte. Maar het is wel een mooie oefening en voorkomt hebzucht en een groot ego.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2020 – dag 23 -nergensheen

  1. Ruud van Bokhoven schreef:

    Bewaar al je problemen tot als je bent overleden, want dan heb je er de meeste tijd voor en geniet nu van het leven bij leven.
    Namasté 🙏