De Tibetaanse boeddhistische commune in het klooster Samye Ling in Schotland hoopt van 500 hectare land bij Loch Ness een natuurreservaat te kunnen maken om te voorkomen dat er in de buurt van hun Centre for World Peace in het wild levende dieren worden afgeslacht. Zij wil de grond kopen van een Canadese ontwikkelingsmaatschappij. De commune is bezig met de ontwikkeling van een Highland retraite in de buurt van Drumnadrochit, compleet met een ‘vredespaal’ die gezegend is door de Dalai Lama.

De gemeenschap hoopt het aangrenzende landgoed te kunnen kopen ‘om te voorkomen dat er een bloedbad plaatsvindt op de berghelling’ die geografisch gezien boven het centrum ligt. ‘Het vooruitzicht dat er met geweren wezens worden gedood in naam van de sport is gewoon niet houdbaar, ‘stelt een vertegenwoordiger van het boeddhistisch klooster. ‘Wij begrijpen dat de huidige eigenaars een sterk ethos hebben dat gebaseerd is op de bescherming van de biodiversiteit en het behoud van lokale habitat, waar hun bedrijf ook actief is, dus we zijn optimistisch dat onze plannen realiteit zullen worden.’

Samye Ling is een klooster en internationaal centrum met een boeddhistische opleiding, bekend om de authenticiteit van zijn leer en traditie. Het biedt onderwijs in de boeddhistische filosofie en meditatie binnen de Karma Kagyu lijn van het Tibetaans boeddhisme. Het is ook een centrum voor het behoud van de Tibetaanse religie, cultuur, geneeskunde, kunst, architectuur en handwerk.

Opgericht in 1967 door twee spirituele meesters, dr. Akong Tulku rinpoche en Chogyam Trungpa rinpoche, was Samye Ling het eerste Tibetaans boeddhistisch centrum dat zich in het Westen vestigde en is vernoemd naar Samye, het allereerste klooster dat in Tibet werd gevestigd.

Samye Ling is de thuisbasis van een residentiële gemeenschap van meer dan 60 mensen, bestaande uit zowel klooster- als lekenvrijwilligers. Het is geen vereiste om boeddhist te zijn om hier te wonen, maar van de bewoners wordt wel verwacht dat ze volgens de regels leven: Om het leven te beschermen en af te zien van moorden. Het respecteren van andermans eigendom en zich onthouden van stelen. De waarheid te spreken en zich te onthouden van liegen. Gezondheid te stimuleren en zich te onthouden van bedwelmende middelen. Anderen te respecteren en zich te onthouden van schadelijke seksuele activiteiten.

Bron BNN.

Categorieën: Natuur, Dierenwelzijn, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk