In mei gebeurt de 2de aflevering van de zenochtenden reeks in filmtheater Rialto in het hartje van de Amsterdamse Pijp. De dag wordt om 11.00 uur met een ontspannende inleiding- meditatief moment, in de zaal begonnen. Hiervoor heeft de organisatie een aantal professionals uitgenodigd: van yogadocent tot regisseur tevens zenmonnik.
De eerste editie vindt plaats op zondag 5 mei, de tweede op zondag 19 mei, er wordt afgesloten op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag).
Zondag 5 mei, 11.00 uur
MODERN MONKS
Julia Strijland | Nederland | 2019 | 88′ | Frans, Engels & Spaans gesproken | Engels ondertiteld
Over de zin en onzin van zen en het leven door de ogen van zeven monniken en hun zenmeester. Een intrigerend en intiem portret van deze moderne zenmonniken. Jong en oud, rijk en arm, hoog opgeleid of niet, wonend in verschillende landen, allemaal vinden ze hun weg binnen de zen en tonen ze de kijker hun leefwereld. Een inkijkje in het monnikschap in de 21se eeuw in Europa.
Voorprogramma: Julia Strijland, regisseur van de film en zen monnik vertelt over Zazen (zittende meditatie) en doet een oefening gericht op concentratie en observatie van het lichaam en de ademhaling.
Zondag 19 mei, 11.00 uur
SAMSARA
Ron Fricke | VS | 2011 | 102’ | geen dialoog
Een visueel overdonderende film over de oneindige cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. Voor Samsara – Sanskriet voor ‘het eeuwig bewegende wiel van het leven’ – filmde Ron Fricke gedurende vijf jaar in vijfentwintig landen op vijf continenten diverse heilige gronden, rampgebieden, industriële complexen en wonderen der natuur.
Voorprogramma: Een uiterst ontspannen yogasessie vanuit je bioscoopstoel. Verzorgd door Marinka Achterberg, medewerker van Yogisha en eigenaresse van Studio Los.
Donderdag 30 mei, 11.00 uur
MANTRA: SOUNDS OF SILENCE
Georgia Wyss | Spanje, VS | 2017 | 85’ | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld
Muzikale reis rond de wereld over het chanten en hoe deze recitatieve zangkunst voor veel mensen een helende werking heeft. Onderweg ontmoet je mensen van diverse achtergronden, variërend van Tibetaanse monniken en hip-hop muzikanten tot gevangenen, die vertellen over de blijvende positieve effecten die het Kirtan-zingen (mantra’s) op hun gevoelsleven heeft.
Voorprogramma: Yogadocent, muzikant en energetisch therapeut Irene Sportel geeft een toelichting op hoe mantra’s en het zingen ervan helend kunnen werken op lichaam en geest.
In 1920 begon filmliefhebber Anton Pierre du Mée, in het dagelijkse leven vertegenwoordiger in chocolade, aan het realiseren van zijn grote droom: het bouwen van een eigen bioscoopin Amsterdam. Een jaar later was de bioscoop gereed: Rialto was geboren. Du Mée richtte zich vooral op de buurt en op kinderen, met een nadruk op verantwoorde films. Het ging jarenlang goed, maar in de jaren 60 en 70, Du Mée was inmiddels overleden, ging het bergafwaarts. In 1980 dreigde zelfs sluiting.
In de jaren 70 was er in Amsterdam een groep cinefielen actief die het toen bestaande aanbod in de stad te mager vonden. Allerlei prachtige, artistieke films waren in Amsterdam niet te zien en dat moest veranderen. Deze groep mensen, uiteindelijk verenigd in de Stichting Amsterdams Filmhuis, vertoonden op verschillende plekken in de stad hun films, maar een echt goede locatie bleek niet voorhanden.
Totdat de toenmalige operateur van het zieltogende Rialto de eigenaren van de bioscoop in contact bracht met de stichting. Met de hulp van de gemeente ging het snel: in 1982 trok de stichting in het oude bioscooppand om er nooit meer weg te gaan. Na diverse verbouwingen is Rialto getransformeerd tot een modern theater met drie zalen en een leuke café. Maar de naam is gebleven, net als de zo kenmerkende voorgevel.
Rialto heeft altijd de niet-westerse cinema een warm hart toegedragen. Want niet alleen in Europa en Amerika, overal in de wereld worden prachtige films gemaakt. Hier zijn dus naast al die fraaie Europese en Amerikaanse films, juist ook die pareltjes uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika te zien. Die aandacht voor niet-westerse cinema merk je het hele jaar door, maar vooral in augustus als het festival World Cinema Amsterdam plaatsvindt.
Ook kenmerkend voor Rialto zijn de vele specials: kunstfilms in Cracking the Frame, documentaires in Docupodium, klassiekers in Rialto Klassiek, nieuw filmtalent in Rialto For Short, enz. Een special is pas een special als er ook iets speciaals gebeurt! En dat kan van alles zijn: een inleiding, een interview, een workshop.